U trendu

Ivanocov: Inicijativa SDA opasna, ruši etničku ravnotežu

SARAJEVO – Ruski ambasador u BiH Petar Ivancov ocenio je da su inicijative SDA, koje predviđaju reformu Ustava suprotne osnovnim principima Dejtona i opasne jer mogu izazvati rušenje sistema etničke ravnoteže u BiH, što može imati vrlo ozbiljne posledice.

„Nije iznenađujuće da dva druga konstitutivna naroda (Srbi i Hrvati) smatraju ovo pretnjom svom položaju u zemlji“, rekao je Ivancov za banjalučki Glas Srpse povodom nedavno usvojene kongresne deklaracije SDA, stranke Bakira Izetbegovića.

On je poručio da je potrebno jačati međuetničko poverenje u BiH, a ne stvarati nove tenzije.

Komentarišući blago reagovanje OHR-a na deklaraciju SDA, Ivancov je rekao da misli da bi njihov komentar trebalo da sadrži konkretnu ocenu usklađenosti ustavnih inicijativa sa odredbama i principima mirovnog sporazuma i Ustava BiH.

„Nažalost, to se nije dogodilo. OHR je na početku odlučio da se samo ograniči citiranjem pojedinih dokumenata u ime Saveta za sprovođenje mira (PIC) bez prozivanja na bilo koga, a, zatim, je akcentovao temu teritorijalnog integriteta BiH. Ne podržavam takav pristup“, istakao je Ivanocov.

Rekao je da ne može da ne obrati pažnju na tonalitet i brzinu kojom se pojavljuju komentari OHR-a u slučajevima kada se radi o nečemu što dolazi od Republike Srpske.

„Oni su momentalni i vrlo oštri, i to bez dovoljno razloga“, naveo je ruski diplomata.

Govoreći o formiranju vlasti na nivou BiH, Ivancov je naveo da je prilično pesimističan jer već godinu dana nije formiran Savet ministara, ni Vlada Federacije BiH, kao I da je zabrinut zbog vidljivog pada međuetničkog poverenja i sposobnosti da se dogovaraju o pitanjima od uzajamnog interesa.

„Nažalost, ova tema je postala talac veštačkih problema. Izgleda da su neke unutrašnje i spoljne snage jednostavno zainteresovane za održavanje trenutnog status kvo, njima odgovara trenutni sastav Saveta ministara, pa novu konfiguraciju smatraju neugodnom. Odavde se pojavljuju i veštački uslovi, ali nije pitanje u njima“, objašnjava Ivanocov.

Prema njegovim rečima, situacija sa Godišnjim nacionalnim programom (ANP) faktički je dovela dijalog između političkih strana u ćorsokak, do narušavanja sporazuma iz avgusta koji je zaista izgledao kao radna varijanta za uspostavljanje saradnje i konačnog formiranja Saveta ministara.
Ivancov je ponovio da je ruska linija na Balkanu, time i u BiH, zasnovana isključivo na nastojanju da razvija dugoročnu, uzajamno korisnu saradnju sa svim legitimnim političkim snagama, doprinosi političkoj i ekonomskoj stabilnosti i bezbednosti u regionu i ne koristi kriterijume „uticaja“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.