U trendu

Ivanov: Članstvo u EU, NATO ne sme biti alibi za loš sporazum

SKOPLJE – Makedonski predsednik Đorđe Ivanov poručio je na sastanku s visokom predstavnicom Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Federikom Mogerini u Skoplju, da „članstvo u EU i NATO-u ne sme biti alibi za loš sporazum“.

Ivanov je juče na sastanku istakao podršku prijemu njegove zemlje u evroatlantske institucije, saopšteno je iz kabineta makedonskog predsednika.

Prema njegovim rečima, strateški ciljevi zemlje ne smeju biti zloupotrebljeni na račun nacionalnih i interesa makedonskog naroda.

„Moj stav se nije promenio. Članstvo u EU i NATO-u strateški je cilj Makedonije, ali ne može da služi kao alibi za loš sporazum koji, umesto da rešava, otvara još više pitanja“, istakao je Ivanov, prenela je agencija MIA.

U Skoplju su juče boravili Federika Mogerini i pomoćnik američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Ves Mičel.

Mogerinijeva je pozvala Makedonce da izađe na referendum o sporazumu o imenu sa Grčkom, koji bi mogao da omogući toj bivšoj jugoslovenskoj republici pristupanje Uniji i NATO-u.

Mičel je poručio da SAD snažno podržavaju Prespanski sporazum i to smatraju prilikom da Makedonija postane 30. članica NATO, naglasivši da je konačna odluka na glasačima, prenosi MIA.

Na referendumu u Makedoniji 30. septembra biće važna izlaznost, jer je potrebno da glasa više od 50 odsto od ukupno 1,8 miliona registrovanih glasača kako bi referendum bio važeći.

Ankete, međutim, pokazuju da bi izlaznost mogla biti ispod tog praga, iako bi većina Makedonaca koji se pojave na biralištima mogla da podrži sporazum.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar