Iz Strategije za Zapadni Balkan izostavljeni rokovi

Iz Strategije EU za proširenje na Zapadni Balkan koja će sutra biti predstavljena u Strazburu, izostavljeni su rokovi za ispunjenje pojedinih uslova na putu do članstva u EU koji su bili precizirani u prethodnoj verziji dokumenta.

U slučaju Srbije, umesto 2019. godine koja je bila navedena kao rok za ispunjenje prelaznih merila u oblasti vladavine prava i za postizanje pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa s Kosovom, u novoj verziji piše da to treba da se učini „hitno“, prenosi agencija Hina koja je imala uvid u najnoviju verziju teksta.

Takodje, u prethodnoj verziji je stojalo da bi bi Srbija i Crna Gora, ako ispune sve potrebne uslove, mogle 2024. da potpišu pristupni sporazum.

U novoj verziji se navodi da „pristupni sporazum može biti potpisan onda kada zaključe pregovore i nakon mišljenja Komisije, pristanka Evropskog parlamenta i odluke Saveta o primanju novih članica“.

Po navodima Hine u novoj verziji Strategije promenjena je i formulcija koja se odnosi na rešavanje graničnih sporova tako što je, navodno na insistiranje Slovenije, iz teksta izbačeno da se u slučaju nemogućnosti da se granični sporovi reše bilateralno, arbitraža preda Medjunarodnom sudu.

U Strategiji koja će biti predstavljena sutra u Strazburu, navodi se da bi Srbija i Crna Gora „uz snažnu političku volju, sprovodjenje reformi i nalaženje rešenja za sporove sa susedima, trebalo da budu spremne za članstvo (u EU) do 2025“.

Komisija u Strategiji navodi i da sve zemlje Zapadnog Balkana imaju priliku da napreduju na evropskom putu na temelju vlastitih zasluga i brzinom kojom budu ostvarivale reforme.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.