Izetbegović kritikovao Savet ministara, Dodika i Lavrova

SARAJEVO – Lider najuticajnije bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović pohvalio je danas rad vlada FBiH i Republike Srpske u njihovoj borbi sa pandemijom, ali je konstatovao da mnogi pokazatelji pokazuju da BiH klizi ka recesiji.

On smatra da je aktuelni saziv Saveta ministara BiH najlošiji do sada i za blokadu tog tela je optužio SNSD Milorada Dodika, u kritikama nije poštedeo ni Milana Tegeltiju, a šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova je nazvao bahatim.

Rekao je da SNSD i HDZ BiH rade koordinirano, ali je dodao da se dve stranke ne mogu izjednačiti.

„Predstavnici HDZ i SNSD su sebi uzeli za pravo da s ciljem postizanja političkih poena prave blokade i pritiske, što je protivustavno i protizakonito“, rekao je Izetbegović na godišnjoj konferenciji za novinare.

Ocenio je da je nepoštovanje zakona i, kako je naveo, bahatost vraćaju onima koji se tako odavno ponašaju.

Posebno je izdvojio, kako je rekao, bahat nastup Dodika na debati sa ambasadorima Saveta bezbednosti.

Rezultatom te debate smatra skidanje ploče sa imenom Radovana Karadžića na Palama.

Za Izetbegovića je bahato i protivzakonito bilo i ponašanje šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova tokom nedavne posete Republici Srpskoj i Sarajevu, kada je, kako je naveo, bez simbola BiH primio ikonu za koju je rekao da je „sumnjivog porekla“.

Izetbegović je rekao da je bahato i protivzakonito bilo i ponašanje Milana Tegeltije, kojeg je nazvao „Dodikovim pulenom“ , koji je , kako tvrdi, godinama zloupotrebljavao „časnu poziciju predsednika VSTV, ali je na kraju bio prisiljen da odstupi sa nje“.

Izetbegović tvrdi da želi dobre odnose sa susedima, ali je upozorio „da će svi naučiti da poštuju BiH“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.