U trendu

Izetbegović: Na račun Bošnjaka, Crnogoraca i Kosovara žele zadovoljiti interesi Beograda i …

Lider Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović optužio je pojedine predstavnike međunarodne zajednice u BiH da na račun Bošnjaka, Crnogoraca, i kako je rekao, Kosovara nameravaju da zadovolje interese Beograda i Zagreba.

„Na naš račun nameravaju raditi neke stvari da obezbede stabilnost, a da mi platimo cenu“, rekao je Izetbegović na stranačkom skupu u Travniku.

On je ocenio da su pojedini međunarodni predstavnici u BiH, ne preciziravši koji, pregazili sve principe koje su ranije zagovarali o dogovoru domaćih političkih faktora.

„Insistirali su da se domaći političari moraju dogovorati, a onda zabrane nekima da se dogovoraju sa SDA. Povlačili su se pred drskošću (predsednika RS Milorada) Dodika, pomagali su (lideru HDZ BiH Draganu ) Čoviću“, ocenio je Izetbegović.

Dodao je da je „pravi uzrok ovakvog odnosa prema SDA to što nameravaju na račun manjih, Bošnjaka, Crnogoraca i Kosovara, zadovoljiti interese velikih, pre svih Beograda i Zagreba“.

Govoreći o poslednjim odlukama visokog predstavnika Kristijana Šmita, Izetbegović je rekao da je njima u dva navrata promenjen Ustav Federacije BiH i to „hirurški precizno, kako bi se zaštitio HDZ BiH“.

„Drugi put je to uradio jednokratno, samo na naš račun. Vredelo je to samo jedan dan, da se zaobiđe volja bošnjačkog potpredsednika Federacije BiH (Refika Lende). Narod bira svoje predstavnike, a oni su izbacili onoga ko je bio volja naroda na svim nivoima“, ocenio je lider SDA.

Izetbegović je još rekao da SNSD i HDZ BiH žele podelu probosanskog bloka i da, kako je kazao, slabiji deo tog bloka, žele za svoje partnere.

„Dodik je rekao da će blok Srbi i Hrvati odlučivati ko će biti vlast, a ne ‘muslimani iz Sarajeva’. Nazivaju ih ‘invalidnom strukturom’. Dobili su jednu podaničku strukturu, koja prepušta pozicije pred očima javnosti. Bošnjaci su već svedeni na 25 posto pozicija u Savetu ministara BiH“, kazao je Izetbegović.

Vlast na nivou BiH čine SNSD, HDZ i stranke probosanskog bloka okupljene oko „Trojke“ – SDP, Naša stranka i Narod i pravda.

SDA nije u vlasti ni u Federaciji BiH, gde su u koaliciji stranke okupljene oko „Trojke“ i HDZ BiH.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.