U trendu

Izetbegović: Poseta Nikolića bila bi prilika da mu u lice kažem šta mislim

Bošnjački član Predsedništva BiH i predsednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović izjavio je da bi poseta predsednika Srbije Tomislava Nikolića Sarajevu bila prilika da mu u lice kaže da ono što radi ne doprinosi izgradnji dobrosusedskih odnosa s BiH.

Izetbegović je rekao da je mogao, ali da nije hteo odbiti posetu predsednika Srbije Sarajevu, najavljenu za februar, dodavši da je Nikolić dobrodošao u Sarajevo kad god odluči da dodje u glavni grad BiH.

„Mogao sam, ali nisam i neću to uraditi, jer mislim da bi njegova poseta bila prilika da mu u lice kažem da sve što radi i govori ne doprinosi izgradnji dobrosusedskih odnosa sa državom BiH na temelju medjusobnog uvažavanja i poštovanja interesa i osećanja svih njenih naroda i gradjana. Dakle, Nikolić je dobro došao u Sarajevo kad god se odluči da dodje“, rekao je Izetbegović za sarajevski portal Faktor.ba.

Komentarišući izjavu predsednika RS Milorada Dodika da, kako je navedeno, „RS sanja ujedinjenje sa Srbijom“ i navodnu Nikolićevu podršku toj Dodikovoj izjavi, bošnjački član Predsedništva BiH je ocenio da će i Dodik i Nikolić morati da se pomire s realnošću.

„Naročito imajući u vidu kakve sve zločine kao hipoteku nosi entitet RS i njeni ratni kumovi. Entitet RS nema ni moralnih, ni istorijskih, niti pravnih argumenata za otcepljenje od BiH. Može to pokušati ostvariti samo novim ciklusom nasilja, a tad je pitanje kako bi se to završilo“, ocenio je Izetbegović.

Izetbegović je rekao da se radi o provokacijama „koje će se pretvoriti u ozbiljne pretnje, ako ne dobiju pravi odgovor“.

„Pravi odgovor nije nasedanje na svaku provokaciju. Pravi odgovor podrazumeva zatvaranje svih drugih pukotina i frontova, i onih unutar SDA, i unutar bošnjačkog, i unutar bosanskog patriotskog fronta“, rekao je Izetbegović.

On je dodao da je pravi odgovor i bolja saradnja s hrvatskom komponentom, pre svega u BiH, ali i u Hrvatskoj, sa srpskom komponentom oličenom kroz opoziciju u RS, Savez za promene u BiH, ali i s Aleksandrom Vučićem u Srbiji, kao i agilniji nastup prema medjunarodnom faktoru, pre svega Briselu i Vašingtonu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.