U trendu

Izetbegović predložio rešenje za izlazak iz političke krize u BiH

 Lider Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović izjavio je u Banjaluci da bi politička kriza u BiH mogla da bude rešena usvajanjem zakona o zabrani negiranja genocida u parlamentu BiH, a potom i amandmana o osudi zločina u logoru Jasenovac u Drugom svetskom ratu.

Izetbegović je kazao da bi na taj način bili zadovoljeni politički predstavnici Srba u Bosni i Hercegovini, ali i da je lično zainteresovan da ti amandmani budu usvojeni.

„Usvoje se amandmani za koje je zainteresovana srpska strana, a koji se odnose na Jasenovac. To ćemo podržati, ja posebno, jer čovek po kojem se ja zovem je ubijen u Jasenovcu. Ubijena su mi obojica ujaka“, kazao je Izetbegović novinarima posle sednice Predsedništva SDA u Banjaluci.

Naveo je da je to jedini put za rešenje političke krize u BiH i dodao da to može da bude „uradjeno sutra“.

Na pitanje o zakonskoj zabrani nazivanja Republike Srpske genocidnom tvorevinom, Izetbegović je odgovorio da neće taj entitet BiH nazivati genocidnom tvorevinom niti dovoditi u pitanje postojanje RS.

On je rekao da je RS utvrdjena Dejtonskim mirovnim sporazumom i dodao da se za zločine tokom rata ne može kriviti ceo srpski narod, već samo one koji su ih počinili.

Izetbegović je kazao da je „mir svetinja“, ali da su „jedino svetiji sloboda i ravnopravnost“.

Naveo je i da je Predsedništvo SDA usvojilo više zaključaka, uključujući zahtev Visokom predstavniku medjunarodne zajednice u BiH Kristijanu Šmitu da reaguje na secesionističku politiku, uz ocenu da je njegovo „ćutanje
ohrabruje“.

Predsedništvo SDA je ocenilo da već 15 godina postoji „remetilačka politika“ Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorada Dodika, i da to BiH vodi u „neizvesnu situaciju“.

Ako Visoki predstavnik ne bude reagovao u vezi sa zakonima donetim u RS, kojima se odbacuje zakon o zabrani negiranja genocida, SDA će uputiti apelaciju Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine i osporiti ustavnost tih akata.

Od Tužilaštva BiH zatraženo je da sprovede istragu u vezi sa tim pitanjem i da reaguje „na nasrtaj na ustavnopravni poredak Bosne i Hercegovine“.

Predsedništvo SDA je podržalo zajednički nastup probosanskih stranaka u Republici Srpskoj na opštim izborima u oktobru sledeće godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.