Izetbegović: Rado ću se odazvati Vučićevom pozivu

Bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je da će se rado odazvati pozivu premijera Aleksandra Vučića da dođe u Srbiju, nakon što je srpski premijer brutalno napadnut na komemoraciji žrtvama u Potočarima 11. jula.

Izetbegović je u intervjuu za banjalučke “Nezavisne novine” rekao da Savet ministara BiH vodi temeljnu istragu povodom tog napada i, kako kaže, ako se utvrde greške neko će morati da odgovora.

Foto: Wikipedia/European People's Party

Foto: Wikipedia/European People’s Party

On je, međuitm, uveren da će istraga pokazati da je reakcija mase bila spontana i da je ključna greška bila smeštanje bine sa gostima među narod, odnosno to što su gosti morali da prođu dug put kroz narod do bine.

Izetbegović je potvrdio da još nema naznaka o nekom organizovanom napadu na srpskog premijera.

U prethodnim godinama, kaže, gosti su stajali na platou, bilo je povika iz mase, naročito je bučno bilo pre četiri godine kad je bačena i flaša na jednog od bošnjačkih lidera iz BiH, ali gosti nisu dolazili u kontakt sa narodom, tako da nije bilo opasnih incidenata.

Potvrdio je da su svi, uključujući i njega, potcenili opasnost od eventualnih incidenata. “Da sam znao da su uvedene promene u protokolu dženaze, odnosno da će gosti biti provedeni kroz masu, a zatim i smešsteni na binu  koja je okružena narodom, suprotstavio bih se takvoj ideji”, tvrdi Izetbegović.

Računao je, navodi dalje, na uobičajeni scenario i raspored te procenio da će biti neugodnih dobacivanja, ali da možemo garantovati bezbednost Vučiću.

Upitan kako komentariše to što ga neki mediji optužuju da je odgovoran za napad na Vučića u Potočarima, Izetbegović kaže da mediji uvek smisle naslov koji prodaje novinu.

Ponovio je da je kao Bošnjak posramljen napadom na gosta dženaze, a kao političar je, kaže, razočaran novom krizom u odnosima dveju država i naroda.

Ipak, Vučić svojim izjavama budi nadu, kaže Izetbegović istakavši da će se rado odazvati pozivu srpskog premijera da zajedno sa preostalom dvojicom članova Predsedništva BiH dođe u Srbiju. Tim pre jer, kako smatra, je ovaj napad narušio odnose dve države.

“Nažalost, čitav niz događaja u poslednja dva meseca je radio protiv inicijative Aleksandra Vučića za poboljšanje odnosa naroda i država”, rekao je Izetbegović i dodao da Bošnjaci nikada nisu imali problem sa Srbima kao narodom, već za “zločincima koji nose srpska imena”.

(Tanjug)

Ostavite komentar

Ostavite komentar