U trendu

Izetbegović: Rado ću se odazvati Vučićevom pozivu

Bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je da će se rado odazvati pozivu premijera Aleksandra Vučića da dođe u Srbiju, nakon što je srpski premijer brutalno napadnut na komemoraciji žrtvama u Potočarima 11. jula.

Izetbegović je u intervjuu za banjalučke “Nezavisne novine” rekao da Savet ministara BiH vodi temeljnu istragu povodom tog napada i, kako kaže, ako se utvrde greške neko će morati da odgovora.

On je, međuitm, uveren da će istraga pokazati da je reakcija mase bila spontana i da je ključna greška bila smeštanje bine sa gostima među narod, odnosno to što su gosti morali da prođu dug put kroz narod do bine.

Izetbegović je potvrdio da još nema naznaka o nekom organizovanom napadu na srpskog premijera.

U prethodnim godinama, kaže, gosti su stajali na platou, bilo je povika iz mase, naročito je bučno bilo pre četiri godine kad je bačena i flaša na jednog od bošnjačkih lidera iz BiH, ali gosti nisu dolazili u kontakt sa narodom, tako da nije bilo opasnih incidenata.

Potvrdio je da su svi, uključujući i njega, potcenili opasnost od eventualnih incidenata. “Da sam znao da su uvedene promene u protokolu dženaze, odnosno da će gosti biti provedeni kroz masu, a zatim i smešsteni na binu  koja je okružena narodom, suprotstavio bih se takvoj ideji”, tvrdi Izetbegović.

Računao je, navodi dalje, na uobičajeni scenario i raspored te procenio da će biti neugodnih dobacivanja, ali da možemo garantovati bezbednost Vučiću.

Upitan kako komentariše to što ga neki mediji optužuju da je odgovoran za napad na Vučića u Potočarima, Izetbegović kaže da mediji uvek smisle naslov koji prodaje novinu.

Ponovio je da je kao Bošnjak posramljen napadom na gosta dženaze, a kao političar je, kaže, razočaran novom krizom u odnosima dveju država i naroda.

Ipak, Vučić svojim izjavama budi nadu, kaže Izetbegović istakavši da će se rado odazvati pozivu srpskog premijera da zajedno sa preostalom dvojicom članova Predsedništva BiH dođe u Srbiju. Tim pre jer, kako smatra, je ovaj napad narušio odnose dve države.

“Nažalost, čitav niz događaja u poslednja dva meseca je radio protiv inicijative Aleksandra Vučića za poboljšanje odnosa naroda i država”, rekao je Izetbegović i dodao da Bošnjaci nikada nisu imali problem sa Srbima kao narodom, već za “zločincima koji nose srpska imena”.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar