U trendu

Izetbegović:Zanimljiv preokret u EU pod jakim otporom SDA

SARAJEVO – Lider najuticajnije bošnjačke Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović kaže da je završena faza migrantske krize koja računa isključivo na bošnjačke delove Federacije, s većinskim bošnjačkim stanovništvom.

Ocenio je da je u vezi sa migrantskom krizom došlo do „zanimljivog preokreta“ u međunarodnoj zajednici, konkretno u EU, izazvanog, kako je naveo, „jakim otporom SDA“.

„Tako imamo izjave ozbiljnih političara u EU koji šalju poruke da je vreme da se pritisak migrantske krize ravnomernije rasporedi. Mislim da je to jedini put“, rekao je Izetbegović, prenosi sarajevski portal Klix.

Srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik saopštio je ranije danas da je telefonom razgovarao sa evropskim komesarom Žozepom Borelom o migrantskoj krizi u BiH i da mu je rekao da Republika Srpska ostaje pri stavu da se na njenoj teritoriji neće graditi migrantski centri.

Rekao je da je to jasno predočio Borelu, kao i da su migranti isključivi problem Evropske unije, koja ih je, kako je kaže, pozvala, a onda im podigla ograde na granici.

Povodom obeležavanja Dana Republike Srpske, Izetbegović tvrdi da tužilaštvo BiH amnestira predstavnike Republike Srpske.

„Oni su morali da zamole Dodika da dođe u Tužilaštvo da da izjavu, što je sramota“, rekao je Izetbegović.

Kao primer je naveo i navodnu aferu „ikona“.

Ta afera je, kaže, bila prilika da ga Tužilaštvo demantue, ali se, kaže, boji da neće i da će oni eskivirati svoju obavezu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.