Jači od suda i države: I nakon presude, Tompson uzvikuje „Za dom“ (video)

Hrvatski pevac Marko Perković Tompson, poznat po glorofikovanju ustaštva, dokazao je ponovo da mu sudske presude za upotrebu pokliča „za dom spremni“ ne znače ništa i da ne poštuje hrvatske institucije, odnosno sudsku vlast, piše danas zagrebački portal Index.

Bojna Čavoglave – Široki Brijeg

Bojna ČavoglaveZa Dom – spremni!U Zagori na izvoru rijeke Čikole,Stala braća da obrane naše domove.Stoji Hrvat do Hrvata, mi smo braća svi,Nećete u Čavoglave dok smo živi mi!Tuče thompson, kalašnjikov, a i zbrojevka,Baci bombu, goni bandu preko izvora!Korak naprijed, puška gotov s', uz pjesmu svi,Za dom, braćo, za slobodu, borimo se mi.Čujte srpski dobrovoljci, bando, četnici,Stići će vas naša ruka i u Srbiji!Stići će vas Božja pravda, to već svatko zna,Sudit će vam bojovnici iz Čavoglava!Slušajte sad poruku od Svetog Ilije:Nećete u Čavoglave, niste ni prije!Oj Hrvati, braćo mila iz Čavoglava,Hrvatska vam zaboravit neće nikada!

Gepostet von Marko Perković Thompson am Donnerstag, 15. August 2019

Tompson je, naime, na svom fesjbuk profilu objavio video zapis sa sinoćnjeg koncerta u Širokom Brijegu, održanom povodom dana tog mesta i verskog praznika Velike Gospe, gde je u prisustvu, kako se navodi, više desetina hiljada ljudi, uprkos izrečenoj sudskoj presudi otpevao spornu pesmu „Bojna Čvoglave“, koja počinje tim ustaškim pokličem.

Uz video zapis dela koncerta vidi se i čuje kako Tompson kliče „za dom“, a publika urlajući uzvraća „spremni“, a sledi i tekst „kažnjene“ pesme.

Time je, navodi se, Tompson zapravo dokazao da ne poštuje hrvatske institucije, odnosno sudsku vlast.

Visoki prekršajni sud u Hrvatskoj odbio je žalbu makarskog pevača Rosa i potvrdio prvostepenu presudu kojom je on kažnjen novčano sa 1.000 kuna, zato što je pre četiri godine otpevao Tompsonovu pesmu sa spornim ustaškim pozdravom.

Odluka ovog suda objavljena u hrvatskim medijima pre dva dana i izazvala je oštre polemike u javnosti.

U presudi Visokog prekršajnog suda izrečenog Rosi jasno stoji da je pozdrav “za dom” i “za dom spremni” korišćen i kao zvanični pozdrav ustaškog pokreta NDH koji je nastao od fašizma i zasnovan na rasizmu pa time simbolizuje mržnju prema ljudima različite rase, verskog i etničkog identiteta.

2 komentara
  1. Antisa

    Moze sa Sesejom ovaj ispret skupstine pali Hrvatsku zastavu na ocigled policije i pred kamerama plus osudzen kao ratni zlocinac plus sedi u parlamentu Srbije ne dobije ni poziv za sud sve u svemu jedna ustaska druga cetnicka drzava.

    1. Milan

      Šešelj nije nikoga ubio i ne drogira se kao Tompson

Napišite komentar