U trendu

Jaka: „Mali šengen“ dobra ideja, ali da uključi sve zemlje regiona

TIRANA – Predsednik Privredne komore Albanij Nikolin Jaka smatra da ideja predsednika Srbije Aleksandra Vučića o ukidanju trgovinskih barijera između Srbije, Severne Makedonije i Albanije dobra, da njena realizacija može da ubrza proces integracija zemalja na Zapadnom Balkanu, ali smatra da bi ona produbila političku nestabilnost na Zapadnom Balkanu, ukoliko bi bilo koja zemlja iz regiona bila isključena iz ove inicijative.

Za albansku ekonomiju je, kaže jako bitno da ideja o kreiranju takozvanog malog šengena uključuje sve zemlje na Zapadnom Balkanu, jer bi to doneloi političku i ekonomsku stabilnost regiona.

Kao primer koji je doveo do političke nestabilnosti on navodi potez kosovske vlade o uvođenju taksi na robu iz Srbije.

Reč je o političkoj odluci, koja je doneta, kako kaže, kao uslov da se postigne sporazum koji bi doveo do priznanje nezavisnosti Kosova „, kaže Jaka za Tanjug.
Zato smatra, tema razgovora između Vučića, premijera Edija Rame i i Zorana Zaeva na sastanku koji je najavljen za početak oktobra u Novom sadu, treba da bude usmerena istovremeno na političke tokove i ekonomsku integraciju, ne samo između ove tri zemlje, već i celi region Zapadnog Balkana.

„Sastanak treba da bude posvećen daljem razvoju političkog dijaloga između zemalja regiona i aktivnostima usmerenim na dalje evropske integracijae“, navodi Jaka.

Pre svega, kaže on, potrebna je politička volja između vlada zemalja regiona, koja će omogućiti ekonomsku integraciju ovog prostora.

Jaka skreće pažnju na to da i međunarodna zajednica, pre svega EU i SAD, pozivaju vlasti u Srbiji i na Kosovu da nastave dalje u procesu pronalaženja političkog dogovora koji će popločati put ekonomskoj integraciji.

„Žalimo što u poslednje vreme između zemalja članica CEFTA, konkretnije između Albanije, Kosova, Srbije i Severne Makedonije ovaj sporazum o slobodnoj trgovini ne funkcioniše i postoje brojne barijere koje blokiraju razvoj slobodnog tržišta, kroz nametanje mera koje onemogućavanju slobodno kretanje proizvoda“, kaže Jaka.

Za sve zemlje na Zapadnom Balkanu kreiranje jedinstvenog ekonomskog prostora znači, kako kaže, otvaranje novih mogućnosti za sve privrednike i kompanije u regionu za proširenje tržišta i investicija.
Kada je reč o trgovinskim i ekonomskim odnosima između Beograda i Tirane, Jaka kaže da su oni u poslednje tri godineznatno ojačani, što je istovremeno imalo pozitivan uticaj na ceo region Zapadnog Balkana i prosperitet na putu ka EU.

On napominje da mobilnost privatnog investicionog kapitala i dalje ostaje važno otvoreno pitanje i očekuje konkretne korake od vlada država u regionu da se ubrzaju procedure i kontrole, u smeru potreba zajedničkog tržista.

On smatra da regionalna integracija znači ubrzanje evropskih integracija regiona, te da upravo zbog toga ideje poput takozvanog „malog šengena“ treba da budu što pre sprovođene.

„Mi cenimo evropske napore, kako na političkom tako i na ekonomskom nivou, za kreiranje regionalne ekonomske zone, ali bez isključenja ijedne države na Zapadnom Balkanu“, poručio je Jaka.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar