U trendu

Janša: Mijatović je deo „mreže lažnih vesti“

LJUBLJANA – Slovenački premijer Janez Janša optužio je danas komesarku Saveta Evrope za ljudska prava Dunju Mijatović, povodom njene izjave da je u Sloveniji pogoršana sloboda izražavanja i medija, da je deo „mreže lažnih vesti“.

„Nažalost, @Dunja_Mijatovic je deo mreže #fakenews (lažnih vesti). Dobro plaćene našim novcem“, napisao je Janša na engleskom na Tviteru.

Mijatovićeva je u memorandumu objavljenom u petak pozvala slovenačke vlasti da zaustave pogoršavanje slobode medija i izražavanja u zemlji, podseća slovenačka agencija STA.

Upozorila je na uznemiravanje, zastrašivanje i krivične tužbe protiv novinara.

Takođe je pomenula „seksističko uznemiravanje i mizogini govor protiv žena novinarki“ i vladin odnos prema javnim medijima.

Mijatovićeva je izjavila da žali zbog akcija slovenačke vlade koje „rizikuju da podriju nezavisnost, kredibilitet i finansijsku stabilnost javnog emitera RTV i nacionalne novinske agencije STA“.

U okviru priprema za izveštaj, ona je u aprilu razgovarala sa slovenačkim predsednikom Borutom Pahorom i nizom ministara, ali ne i sa Janšom.

Takođe je razgovarala s novinarima raznih medija, političarima, stručnjacima i predstavnicima civilnog društva.

Nakon objavljivanja memoranduma, slovenački ministar unutrašnjih poslova Aleš Hojs rekao je da izveštaj ne odražava stavove koje je on prezentovao Mijatovićovoj, posebno u vezi sa slobodom govora.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.