Jasenovac obeležiti kao mesto genocida nad Srbima

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas na komemoraciji u Donjoj Gradini da RS nema nameru da destabilizuje region, da je opredeljena za trajni mir, ali da traži da se Jasenovac obeleži kao mesto genocida nad srpskim narodom, a ne kao mesto žrtava rata.

„Srbi su narod koji je najviše stradao u 20 veku. Ovaj vek teba da bude vek našeg okupljanja, ne da bi se drugima revanširali, već da nam se više nikada ne bi desilo stradanje kao ono u Jasenovcu“, kazao je Dodik na komemoraciji povodom Dana sećanja na žrtve ustaških zločina u koncentracionom logoru Jasenovac.

On je naveo da je Republika Srpska stvorena da bi tamošnji Srbi bili slobodni.

„RS je za nas sinonim za našu slobodu i ne možemo se je odreći“, istakao je Dodik.

Prema njegovim rečima, Srbi u Bosni i Hercegovini nisu sigurni da „BiH može biti mesto koje će zaštiti Srbe“, ali su sigurni da će to učiniti RS i Srbija.

Dodik je upozorio da Hrvatska država dozvoljava da u Jasenovcu, „mestu gde je stradalo 500 hiljada Srba i na desetine stotina Jevreja i Roma“ stoji natpis „Za dom spremni“, što je bio ustaški pozdrav.

Predsednik RS je naglasio da su Srbima potrebne „moćne Republika Srpska i Srbija“, zahvalivši se premijeru Srbije i novoizabranom predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću što je poručio da se srpskom narodu više nikada neće desiti „Bljesak“ i „Oluja“.

U Donjoj Gradini, najvećem stratištu koncentracionog logora Jasenovac, danas se odžava komemoracija koju su zajednički organizovale vlade Republike Srpske i Srbije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.