U trendu

Javni dug Severne Makedonije 7,4 milijarde evra

SKOPLJE – Javni dug Severne Makedonije dostigao je na kraju juna ove godine 7,4 milijarde evra, što čini 64,4 odsto bruto domaćeg proizvoda, saopštilo je makedonsko Ministarstvo finansija.

Kako piše portal slobodenpecat.mk, to znači da je dug već premašio nivo planiran do kraja 2021, a koji je prema strategiji za upravljanje dugom Ministarstva finansija trebalo na kraju godine da iznosi 63,9 posto.

„Rebalansom budžeta je otvoren novi prostor za zaduživanje. Budžetski gep je sada povećan za 183,6 miliona evra u odnosu na prvobitno planirani. Sa ovim iznosom, ukupna razlika između novca koji je predviđen da se naplati od poreza i drugih dažbina i iznosa koji je planiran da se potroši do kraja godine iznosi 751,7 miliona evra“, navodi se u tekstu.

Budžetski deficit će morati da se pokrije novim kreditima, dodaje se dalje i napominje da takođe moraju da se vraćaju već uzeti krediti, pri čemu ove godine na naplatu dospeva iznos od oko 700 miliona evra.

Prema podacima Ministarstva finansija, javni dug Severne Makedonije je 2019. godine iznosio 5,54 milijardi evra, lani je porastao za 942 miliona evra na 6,48 milijardi, a za šest meseci ove godine je povećan za 904 miliona evra, što znači da je za godinu i po dana skočio za skoro dve milijarde evra, zaključuje se u tekstu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.