U trendu

Jedan od uhapšenih obezbeđivao Vučića u Potočarima

Jedan od pripadnika Specijalne policije Republike Srpske, koji je uhapšen zbog sumnje da je u septembru prošle godine učestvovao u oružanoj pljački oko 300.000 evra na autoputu Banjaluka-Gradiška, učestvovao je u obezbedjenju premijera Srbije Aleksandra Vučića tokom komemoracije u Srebrenici 11. jula 2015.

To je danas novinarima u Banjaluci potvrdio ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač, navodeći da se radi o pripadniku Jedinice specijalne policije RS koji je bio direktno uključen u „spasavanje Vučića prilikom tadašnjih dešavanja u Potočarima“.

Po njegovim rečima, to se dogodilo pre nego što je osumnjičeni učestvovao u pljački 600.000 maraka (oko 300.000 evra), kada je na autoputu Banjaluka-Gradiška presretnuto vozilo „Sektor sekjuritija“, koje je prevozilo novac UniCredit banke za Zagreb.

„Pripadnici Specijalne jedinice policije se povremeno koriste za odredjene vrste pratnje ili osiguranja štićenih ličnosti, ali ne kao lično obezbedjenje, odnosno prvi prsten obezbedjenja zvaničnika RS“, rekao je Lukač.

Prema saznanjima Bete, reč je o Goranu Parašu, koji je pripadnik Specijalne policije RS.

O tome da je u Potočarima učestvovao u obezbedjivanju Vučića potvrdjuju i fotografije od 11. septembra koje su objavili pojedini mediji u BiH.

Lukač je rekao da je zbog oružane pljačke uhapšeno pet pripadnika Specijalne policije RS, jedna osoba koja je suvlasnik jedne autokuće i pripadnik agencije „Sektor sekjuriti“, koji je bio zaposlen na obezbedjenju UniCredit banke.

On je zbog oružane pljačke, u kojoj su učestvovali pripadnici najelitnije jedinice MUP RS, rekao da je „njegova ostavka na raspolaganju“, dodavši da u ovom slučaju treba da odgovaraju pojedinci, „jer je njihova odluka da se bave kriminalom, što ne treba da se dovodi u vezu sa celom policijom RS“.

„Nije bilo poznato da su ovi mladići odranije počinili neka krivična dela“, kazao je Lukač.

Svi uhapšeni su predati u nadležnost Specijalnom tužilaštvu RS.

Šef jedinice za istrage i bezbednost Specijalnog tužilaštva RS rekao je da će za pet osoba biti zatražen pritvor, dok će dvojica osumnjičenih biti pušteni da se brane sa slobode.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.