U trendu

Jeza: u automobilu otkriven materijal za pravljenje ATOMSKE bombe!

Policija u turskoj provinciji Bolu pronašla je u jednom automobilu 18 grama radioaktivne supstance „kalifornija“, koja se koristi u proizvodnji bojevih glava, za nuklearno oružje, saopštila je administracija te provincije koja se nalazi na zapadu zemlje.

Saradnici policijske uprave za borbu protiv krijumčarenja i organizovanog kriminala zaustavili su vozilo u provinciji Bolu o oblasti parka Ataturk. Uhapšeno je petoro ljudi.

„Tokom pretresa je oduzeto 18.01 grama supstance ‘kalifornija’, koja se koristi u bojevim glavama nuklearnog oružja i u nuklearnim elektranama“, navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da je vrednost oduzete supstance 72 miliona dolara, a da su za njen uvoz, transport i čuvanje potrebne specijalne dozvole.

„Supstanca je poslata Savetu za nuklearnu energiju Turske radi istrage“, navedeno je u saopštenju.

(Sputnjik)

1 komentar
  1. Fizičar amater

    Bar biste mogli ispravno da prevodite članke… Prvo ne postoji tamo neka supstanca „kalifornija“ nego je u pitanju radioaktivni element Kalifornijum koga lepo možete pronaći u periodnom sistemu. Drugo, tačno je da se Kalifornijum koristi za pokretanje nukleranih reakcija u reaktorima ali teško da bi neko sa 18 grama napravio atomsku bombu. I tačno je da je jako otrovan.

Napišite komentar