U trendu

Joanikiju najveće priznanje Opštine Berane

BERANE – Predsednik Opštine Berane Dragoslav Šćekić uručio je episkopu budimljansko-nikšićkom i administratoru Mitropolije crnogorsko-primorske Joanikiju najveće opštinsko priznanje – nagradu „21. jul“.

Episkop je novac od nagrade donirao beranskom Dnevnom centru za decu i omladinu sa smetnjama i teškoćama u razvoju.

Iz beranske opštine su saopštili da prošle godine, zbog pojave virusa korona nije održana svečana sednica Skupštine povodom Dana opštine, 21. jula, pa je zbog toga, nagrada uručena naknadno.

Šćekić je, navodi se, istakao da mu pričinjava veliko zadovoljstvo i posebnu čast što je u prilici da upravo na najradosniji hrišćanski praznik – Božić, u ime Opštine Berane i građana Berana, uruči najprestižniju opštinsku nagradu episkopu Joanikiju.

On je zahvalio episkopu Joanikiju za doprinos koji je dao za Berane i beranski kraj da bude prepoznat ne samo u Crnoj Gori, već i van njenih granica.

„Hvala vam što ste dali veliki doprinos da se sačuva i obnovi duhovnost naroda ovog kraja, da se poštuje tradicija. Što ste doprineli da svi mi iz dana u dan budemo sve više verujući, da radimo u opštem interesu”, kazao je Šćekić.

Episkop Joanikije je rekao da nagrada predstavlja veliku čast za njega, ali i da zasluge nisu samo njegove.

Rekao je da tu pre svega misli na davne pretke, jer, kako je kazao, da nisu Nemanjići utemeljili ovde veliku svetinju manastir Đurđeve Stupove i da nisu slavni episkopi budimljanski radili mnogo i žrtvovali sebe za svoj narod, i radili puno na polju kulture, prosvećivanju naroda, obogaćujući dušu svog naroda, ne bismo ni mi mogli sve iz početka.

„Mi smo nastavili ono što su nam oni zaveštali. Pre svega, da čuvamo stare svetinje, da obnovimo porušene, ali isto je tako njihovo zaveštanje da gradimo nove“, kazao je Joanikije, koji je novčani iznos nagrade poklonio.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.