U trendu

Junker: Evropska perspektiva za Zapadni Balkan treba da ostane otvorena

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker izjavio je danas da evropska perspektiva za Zapadni Balkan treba da bude otvorena.

Junker je na konferenciji za novinare s bugarskim premijerom Bojkom Borisovim rekao da su razgovarali o bugarskom predsedavanju EU sledeće godine, čiji je jedan od prioriteta proširenje Unije na Zapadni Balkan.

Predsednik Evropske komisije je rekao da su razgovarali o politici u „komplikovanu regionu“ u kojem Bugarska ima središnu ulogu i da treba podržati da evropska perspektiva bude otvorena za Zapadni Balkan.

„Zasad ne deluje da možemo primiti nove države do 2019, ali voleo bih da se evropska perspektiva ne vidi kao pozivnica, već kao potreba“, rekao je Junker.

Borisov je rekao da postoji prilika da se Balkansko poluostrvo dovede u EU dok iz njega izlazi Velika Britanija.

„Važno je da imamo odluke o takvoj perspektivi“, rekao je Borisov i dodao da treba gledati napred i da bez rizika nema napredovanje.

Borisov je rekao da će u maju u Sofiji biti sednica Evropskog saveta s liderima Zapadnog Balkana, dok če početkom januara Komisija biti u Bugarskoj, što je, po njegovim rečima, „prilika ne samo za Bugarsku, već za ceo region da se predstavi u dobrom svetlu“.

Junker je pozdravio moto bugarskog predsedavanja EU „Zajedno smo jači“ i dodao da će Bugarska u narednih šest meseci biti „prestonica“ Evrope. „To je jedinstvena šansa za ovu divnu zemlju da dokaže i pokaže da Bugari znaju vrednost Evrope, jer je Evropa deo DNK Bugarske“

On je rekao da su razgovarali i o projektu brze železnice i dodao da Evropska komisija podržava projekat povezivanja Crnog mora s Jadranskim morem.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar