U trendu

Jutarnji: Bandić i Pupovac još neodlučni koga će podrzati

ZAGREB – Nakon najnovijeg izveštaja Crobarometra o istraživajnju javnog mnjenja, prema kojem je aktuelna predsednika Kolinda Grabar Kitarović izgubila podršku većine građana, pitanje koje se postavlja je koga će podržati stranke BM365, gradonačelnika Milana Bandića i SDS S Milorada Pupovca, koje imaju ozbiljno biračko telo, piše Jutarnji list.

Ovaj zagrebački dnevnik piše da iako podržavaju vladu Andreja Plenkovića, SDS S i Milorad Pupovac sigurno neće srpskim biračima poručiti da glasaju za Grabar Kitarovih.

Ali za nekoga hoće, potvrdio je Pupovac za Jutarnji, ali nije rekao i za koga: „SDS S će raspraviti o predsedničkim izborima i podržati nekog od kandidata. To je sve što vam za sada mogu kazati“, rekao je Pupovac.

Među saveznicima Plenkovićeve vlade najveća enigma je Milan Bandić koji – ćuti. Pritom se ne radi o taktici, rekao je dugogodišnji poznanik zagrebačkog gradonačelnika – već o dilemi šta napraviti.

„Bandić nije siguran koga podržati zato što je situacija nejasna. Na prvi pogled Kolinda ima prednost i predstavlja dobitnu kombinaciju. Ali, ko može sa sigurnošću reći da je Škoro bez šansi, kad smo u poslednjih godinu dana videli da autsajderi pobeđuju od Slovenije do Ukrajine?“, pojasnio je sagovornik Jutarnjeg lista.

Navodi se da se široka izborna podrška Grabar Kitarović sada svela samo na vladajuću HDZ, njena matična stranka.

A uoči izbora 2014., Grabar Kitarović je podržavalo čak osam stranaka: HDZ, HS S, HSLS, Hrast, HSP AS, BUZ, ZDS i HDS.

Od ovih stranaka, danas HŠ podržava Milanovića, HSP AS i Hrast su uz Škoru, HSLS ima svog kandidata, a ostalo su ionako nevažne strančice.

U takvim okolnostima, vest postaje i kada gradonačelnik Vukovara Ivan Penava izjavi novinarima da će joj na predsedničkim izborima dati podršku, piše Jutarnji.

Istarski demokratski sabor (IDS) će podržati kandidata Zorana Milanovića za predsednika Hrvatske, odlučeno je velikom većinom glasova na sednici Saveta IDS-a u petak uveče u Pazinu, a kako je istakao predsednik stranke Boris Miletić, Milanović je dao uverljive i kredibilne garancije da će štititi interese Istre.

“Na predsedničkim izborima biraće se između nazadne i napredne Hrvatske. Svojom podrškom IDS želi još jednom da da čvrst doprinos tome da Hrvatska uistinu postane normalna, proevropska, otvorena i moderna zemlja”, naglasio je Miletić.

Protivkandidate Grabar Kitarović podržaće, prema najavama, više od deset stranaka.

Najizgledniji datum održavanja prve runde je nedelja 22. decembra.

Prema poslednjim nezvaničnim informacijama iz Staba aktualne predsednice upravo bi taj dan trebao da bude odabran za održavanje prvog kruga, dok bi onda drugi krug predsedničkih izbora bio održan četrnaest dana kasnije – u nedelju 5. januara naredne godine.

Iako prema Zakonu o izboru predsjednika RH datum održavanja izbora donosi vlada službenom odlukom o raspisivanju izbora, premijer Andrej Plenković i njegovi ministri nemaju veliki manevarski prostor prilikom „naštimavanja“ njima najpovoljnijeg datuma, jer je vremenski raspon u kojem se izbori moraju održati definisan Ustavom – i vrlo je uzak, piše Jutarnji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.