U trendu

Jutarnji: EU poručila Srbiji i regionu da su nepoželjni

ZAGREB – Odluka Brisela da odloži početak pregovora o članstvu sa Skopljem i Tiranom, ujedno je poruka ostalim zemljama u regionu, uključujući i Srbiju, da su nepoželjne u Uniji, ocenjuje zagrebački „Jutarnji list“

„Kao i puno puta do sada, arogantna hrvatska javnost nije se ni osvrnula na nedavni događaj koji je dobrano potresao ono što zovemo ‘region’. Naravno, reč je o odluci Evropskog saveta da se ne otvore pregovori o članstvu Severne Makedonije i Albanije“, ocenjuje kolumnista „Jutarnjeg lista“ Robert Bajruši .

Ta odluka, koja, kako navodi Bajruši, duboko kompromituje EU kao instituciju kojoj se može verovati koliko i američkom predsedniku Donaldu Trumpu, dovodi i Hrvatsku „u užasno neugodnu poziciju“.

„Jer, hteli ili ne, Hrvatska se nalazi u ‘regiji’, a potresi koji mogu uslediti jer je pseudoliberal (francuski predsednik) Emanuel Makron, kako bi pokazao da utičce na evropsku politiku, pogazio sva obećanja koja je EU dala Makedoncima i Albancima, možda se nece osetiti u Danskoj i Portugalu, ali ovde sigurno hoće. Tek će se videti kolikog intenziteta“, smatra Bajruši.

Jedno je sigurno, Evropska unija potvrdila se, kako ocenjuje Bajruši, kao neverodostojna zaednica koja gazi sopstvena obećanja.

„Još gore, EU ovakvim odlukama otvara vrata regiona Rusiji, Turskoj i Kini, a možda i novim ratovima“, upozorava novinar „Jutarnjeg lista“.

On još navodi da ruski i turski predsednici, Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan moraju biti srećni kada vide što radi Evropska unija.

„Jer odbijanje početka pregovora sa Skopljem i Tiranom ujedno je poruka Srbiji, Crnoj Gori, BiH i Kosovu da su neželjeni. To je legitimno, ali kakve ce biti posledice? ‘Ako nas neće Europa, ima ko nas želi’, odgovoriće u balkanskom susedstvu Hrvatske“, procenjuje dalje Bajruši.

„Zašto Srbija ne bi nastavila da uvozi rusko oružje i dopušta kineske investicije, usput dovodeći odnose s Kosovom na rub sukoba? Ko može sprečiti još čvršce povezivanje Republike Srpske i Srbije ili Albanije i Kosova, kao i dezintegraciju Severne Makedonije i BiH. U takvim okolnostima, zašto Bošnjaci ne bi pohrlili u zagrljaj Turske, a Dragan Čović krenuo da obnavlja Herceg-Bosnu? I eto belaja, možda i reprize dogadaja iz devedesetih“, upozorava Bajruši.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.