Jutarnji list: Hrvatska još dve godine neće biti u Šengenu

ZAGREB – Hrvatska barem još dve godine neće biti deo šengenske zone nakon što Evropska komisija sledećeg meseca, najverovatnije, potvrdi da je ispunila tehničke uslove za Šengen, piše danas „Jutarnji list“ pozivajući se na neimenovane diplomatske izvore.

Više je razloga za to, a jedan od njih je i da se, osim Slovenije, ulasku Hrvatske u Šengen, prema dostupnim informacijama, protive Holandija, Nemačka i Francuska, navodi dnevnik.

Iako su donedavno hrvatski zvaničnici davali izjave o vrlo skorom ulasku Hrvatske u Shengen, sada su u predviđanjima neodređeni. Juče je u Briselu i premijer Andrej Plenković potvrdio da je „za Hrvatsku politički važno da dobije pozitivnu ocenu Europske komisije o spremnosti za ulazak u Šengen, koja se očekuje uskoro, a sada je nemoguće predvideti kad će ući u taj prostor bez unutrašnjih kontrola na granicama“, ističe Jutarnji list.

I hrvatski poslanik u parlamentu EU i član Odbora za građanske slobode, pravosuđe i unutrašnje poslove Karlo Resler za dnevnik kaže da je „u ovom trenutku nezahvalno procenjivati kada bi Evropski savet mogao odlučivati o ulasku Hrvatske u Šengen“.

Upravo se „njegov“ odbor na nivou Evropskog parlamenta bavi Šengenom i migracijama. O ulasku članice EU u šengensku zonu odlučuju zemlje članice Šengena na sednici Evropskog saveta konsenzusom, i dakle više nisu važni stručni, nego politički kriterijumi, zaključuje Jutarnji list.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.