U trendu

Jutarnji:Poseta Dodika više nego kontroverzna

ZAGREB – Kratka poseta srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika Zagrebu i odvojeni razgovori, koje je imao sa hrvatskim predsedikom i premijerom, i danas su tema hrvatskih medija koji otvaraju mnoga pitanja tim povodom.

„Nije li Hrvatska zabila sebi još jedan autogol, u odnosima s BiH (uz Sloveniju), najvažnijom zemljom u svom okruženju“, pita zagrebački Jutarnji list, koji za ovu posetu Dodika Zagebu, pa makar i u stvojstvu „lidera Srba“, kažu da je ipak „više nego kontroverzna“.

List pita zašto predsednik Zoran Milanović i premijer Andrej Plenković vode razgovore pojedinačno sa svakim “etničkim” predstavnikom, umesto da to bude na nivou službene državne delegacije BiH.

Ako je Dodik primljen kao “vođa Srba”, koga će primiti kao “vođu Hrvata”, pita Jutarnji i kostatuje da je Željko Komšić izborno i zakonski hrvatski član Predsedništva, koliko god to čudno i neprirodno zvučalo.

Ili će, pitaju, to biti Dragan Čović koji je, kažu, uz ulogu hrvatskog lidera sve više i u ulozi Dodikovog “malog od kužine”.

„Kakva je to politika Hrvata u BiH? Šta Hrvatskoj i Hrvatima u BiH nosi to vezivanje uz Dodika? Treba li podsećati da je Dodik nedavno izašao s inicijativom o tome da se ‘ukine’ međunarodni predstavnik u BiH i da se iz ustavnog suda isključe njegovi strani članovi“, samo su neka od pitanja koje postavlja Jutarnji.

List pita i kakav je stav Zagreba i koliko je to u skladu s hrvatskim interesima u BiH, s obzirom na to da Dodik stalno preti izdvajanjem RS-a i rasturanjem BiH kao samostalne države, a jedan od životnih i strateških interesa Hrvatske je jedinstvena (ne i unitarna) BiH članica NATO-a i EU.

Dodaju i da Dodika u Moskvi nazivaju svojim “ključnim čovekom na Balkanu” upravo zato što se protivi evroatlantskim integracijama, a na Pantovčaku i u Banskim dvorima valjda znaju da je, kako navode, “ nedavno govorio o stvaranju srpske države koja bi uključivala Srbiju, RS, Crnu Goru i delove Kosova, a da zna da mu izleti kako je današnja Hrvatska naslednica NDH, da degutantno preuveličava brojke žrtava u Jasenovcu, kao i da mu je Oluja genocidna operacija“.

Povodom Dodikove zvanične posete Zagrebu oglasila se i nekadašnja ministarka spoljnih i evropskih poslova Vesna Pusić za koju je sve to „malo neobično“ jer, kako kaže, Dodik u ovom trenutku nije predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine.

Smatra da bi za Hrvatsku i BiH bilo, kako kaže, važno zbog osetljive situacije u BiH i bilateralnih odnosa da se poštuju institucije te države, jer je to „prvi korak u stabiliziranju BiH“.

Pusićeva pretpostavlja da je razlog da Dodik u Hrvatskoj bude primljen na najvišem nivou to što zvanični Zagreb smatra da će tako uspeti da na nivou Predsedništva BiH dogovori neko rešenje za eventualno novi izborni zakon ili neku formu koja bi garantovala vođstva HDZ-a u BiH, odnosno bolje rezultate od onih koje su dobili na prošlim izborima.

Na prošlim izborima za hrvatskog predstavnika u Predsedništvu izabran je Željo Komšić, uz pomoć bošnjačkih glasova.

A Pusić za zagrebačku N1 ocenjuje da je ova Dodikova poseta bila „politička nespretnost“ koja, kako kaže, više šteti uticaju i ugledu Hrvatske, nego BiH.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.