U trendu

Jutarnji: Razlog ljutnje Pupovca sredstva za elektrifikaciju

ZAGREB – Pravi razlog zbog kojeg lider Samostalne demokratske stranke Srba (SDS S) u Hrvatskoj, Milroad Pupovac, nije prisustvovao sastanku stranaka koalicije u utarak u Banskim dvorima je raspodela sredstava namenjenih za elektrifikaciju sela s vecinskim srpskim stanovništvom na ratom opustošenim područjima, piše Jutarnji list.

Pozivajući se na svoje izvore, zagrebački dnevnik piše da je iznos 35 milijona kuna za te namene gotovo prepolovljen, a druga polovina je podeljena drugim manjinama, što Pupovac zamera premijeru Andreju Plenkoviću.

Kao posebno zanimljivo list ističe to što su se Pupovac, Veljko Kajtazi, predstavnik romske i Furio Radin, predstavnik italijanske manjine, sastali s HNS-ovcima, jer je od pre, navode, poznato da se oni drže zajedno i da ce tako biti ubuduće, pa će i njihovih 12 poslanika nastupati zajednicki prema premijeru Plenkoviću.

HNS, manja članica vladajuće koalicije, piše Jutarnji, apsolutno podržava Pupovca u nameri da se vrate sredstva za uvodenje struje u sela s većinski srpskim stanovništvom, jer smatraju da je sramota da u 21. veku uopšte o tome treba razgovarati, posebno ako se zna da HEP na računu ima oko 2,5 milijardi kuna.

„Taj neformalni savez sa 12 poslanika može da stane pred Plenkovica i kaže mu da reši taj problem“, navodi list reči neimenovanog sagovornika.

Iako je Pupovac ranje nagovestio mogućnost napuštanja vladajuće koalicije, Jutarnji piše da niko u to ne veruje jer, kako navodi, manjine znaju da nemaju šta da traže van vlade, te da je to jedini način da reše konkretne probleme.

“ Tu je i problem pojave nacionalizma u društvu. Plenković treba da zaustavi (gradonačelnika ukovara Igora) Penavu i kaže mu da smiri strasti, a problem s elektrifikacijom se proteže mesecima i Pupovcu je obećano da ce se to biti rešeno“, ispričao je dalje sagovornik Jutarnjeg, koji je, kako se navodi, uveren da će premijer na kraju popustiti i ispuniti obecano.

Da je novac za elektrifikaciju sela sa srpskom manjinom izvesni pravi razlog Pupovčevog odsustva sa jučerašnjeg sastanka koalicionih partnera, ukazuje i Plenkovićeva izjava ranije danas, da čeka susret sa Pupovcem i poslanicima SDS S.

Upitan da li će pružit ruku Miloradu Pupovcu, koji je, kako je navedeno, svim samo ne direktnom izjavom dao da se nasluti da bi SDS S mogao napustiti vladajuću koaliiciju, Plenović je rekao:

„Nisam ja ruku niti pustio. Pričekat ću susret s gospodinom Pupovcem i kolegama iz SDS S-a. Moja ambicija 2016. godine bila je da se smanji polarizacija u društvu, koja je 2015. bila prevelika“, rekao je Plenković, preneli su hrvtski mediji.

Premijer je rekao i da hoće da svi Srbi koji žive u Hrvatskoj na ratom razrušenom podrucju, dobiju i struju i vodu, preneo je portal Dnevnik.hr.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.