U trendu

Jutarnji: Vučić danas planirao da poseti Jasenovac, ali mu hrvatske vlasti neće dozvoliti

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić planirao je privatno danas da poseti Jasenovac i Pakrac, ali mu hrvatske vlasti neće dopustiti ulazak u zemlju, piše Jutarnji list..

Vučić je, prema izvorima tog lista, kontaktirao predsednika SDSS-a Milorada Pupovca i rekao mu kako planira privatni posjet Jasenovcu, mestu na kojem se za vrijeme NDH nalazio ustaški koncentracijski logor u kojem su stradali brojni Srbi u Drugom svetskom ratu.

„Pupovcu je navodno rekao da dolazi u privatni posjet Hrvatskoj i ako želi da mu se može i on pridružiti, a ako smatra da to treba, da obavijesti i hrvatsku Vladu. Pupovac je, jasno, rekao premijeru Andreju Plenkoviću da ga je Vučić kontaktirao, a u Vladi su ostali konsternirani načinom na koji je srpski predsednik planirao da napravi haos u Hrvatskoj“, piže Jutarnji list.

Kako se u tekstu navodi, bez službene obavesti hrvatskim vlastima, bez koordinacije s ambasadom, Vučić je hteo da predje granicu iz Bosne i Hercegovine, odnosno Republike Srpske i da dodje u Jasenovac oko 11 sati, a potom oko 14 sati i u Pakrac.

„Ovdje je očito, smatraju u (hrvatskoj) Vladi, bila namera da se isprovocira hrvatska strana uoči godišnjice Oluje, a da onda srpski predsednik može u svojoj zemlji da glumi žrtvu jer mu Hrvati nisu dopustili ulazak u zemlju“, dodaje Jutarnji list.

Sagovornik lista iz vlade Hrvatske navodi da Vučić nije poštivao nijedan protokol, sve je hteo da napravi mimo procedura i pravila o diplomatskim odnosima, hteo je sa svojim TV ekipama da predke hrvatsku granicu, ali premijer Plenković i Vlada jasno su rekli ne.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.