Kabinet potvrdio:Milanović napustio Zadar zbog ustaštva

ZAGREB – Kabinet hrvatskog predsednika potvrdio je da je Zoran Milanović napustio obeležavanje godišnjice vojno-policijske akcije Maslenica u Zadru zbog ustaških simbola.

Prethodno je Milanović u telefonskom razgovoru premijera Andreja Plenkovića, kako se navodi, upozorio da je neprihvatljivo da, prema zvaničnom protokolu obeležavanju te godišnjice prisustvuju osobe sa ustaškim obeležjima, saopšteno je iz njegovog kabineta.

U saopštenju se navodi da je Milanović došao jutros u Zadar, a nakon što je uočeno da se među učesnicima obeležavanja godisnjice nalaze i osobe sa ustaškim obeležjima i pozdravom „Za dom spremni“, pozvao je premijera Plenkovića i odlučio da se vrati u Zagreb.

„Budući da je nakon toga utvrđeno da i prema službenom protokolu obeležvanja učestvuju osobe koje na sebi imaju ustaška obeležja i pozdrav, predsednik Republike otkazao je učešće u programu“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se i da su se, po naređenju Milanovića kao vrhovnog komandanta, nakon prvog dela svečanosti iz programa obeležavanja povukli načelnik Glavnog štaba OSRH admiral Robert Hranj i svi vojni komandanti.

Hrvatski predsednik je to isto uradio i u maju prošle godine u Okučanima, kada je zbog ustaških simbola napustio obeležavanje godišnjice vojno-policijske akcije Bljesak.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.