U trendu

Katolici u regionu danas obeležavaju Božić

Hrišćani širom sveta i regiona, koji vreme računaju po Gregorijanskom kalendaru, danas obeležavaju Bočić, dan rođenja Isusa Hrista, jedan od dva najznačajnija praznika u hrišćanstvu.

Deo hrišćana koji Božić obeležavaju po Julijanskom kalendaru proslaviće 7. januara.

Iako je, prema tumačenju crkve, Uskrs značajniji praznik od Bočića, ovaj potonji obeležavaju svi, pa i oni koji nisu hrišcahani.

Svi kupju božićne, odnosno novogodišnje jelke, kite ih i međusobno se daruju, pa je tako ovaj praznik komercijalizovan više nego što je to dozvoljeno.

Božić je porodični praznik zato što okuplja porodicu, a vernici obavezno prisustvuju božićnim misama, koje predvode crkveni dostojanstvenici, posebno uz prihodne poruke u ponoć između Badnjeg dana i Božića.

Tako je kardinal Josip Bozanic na misi u ponoć, kojoj su prisustvovali premijer Andrej Plenković i nekoliko ministara i predsednik Sabora Gordan Jandroković, poručio da sena Božić posebna blizina između Boga i čoveka i povezanost među ljudima.

„Dragi vernici, želeo bih da se naše molitve noćas zaustave nad kolevkama novorođenih u našem Gradu i širom Lepe naše domovine; nad razigranom decom kojoj večeras oči iskre od iščekivanja; nad mladima koji očekuju ispunjenje svojih nada i planova; nad zabrinutim roditeljima koji traže uporišta; nad starijima i bolesnima koji su u mislima i spomenu s nama. Želo bih da osetite našu ljudsku i hršćansku blizinu po Jevanđelju koje navešta na zemlji mir ljudima, miljenicima Božjim“, kazao je Bozanić.

Plenović je uoči ponoćke u zagrebačkoj katedrali, zaželeo je svima srećan Božić uz nadu da će u tom velikom hršćanskom blagdanu naći mir i biti solidarni u društvu.

„Verujem da će ovo vreme mira, vreme introspekcije, vreme dobra biti korisno za sve naše ljude i da ćemo svi skupa u ovom velikom hršćanskom blagdanu naći mir i biti solidarni u društvu“, rekao je Planković.

A Jandroković je hrvatskim vernicima i svim građanima zaželio puno vere, ljubavi, nade i zdravlja, te neka im se ostvare sve njihove želje.

Nadbpiskup, vrhobosanski kardinal Vinko Puljić je na misi u Sarajevu, u katedrali Srca Isusova, poželo da svi katolici istinski prožive radost Božića, a one druge je pozvao da se raduju i iz poštovanja dožive ono što katolici vole i slave.

Kardinal Puljić je primetio, međutim, da su dani Božića vreme kada vernici idu svojim kućama i rodbini, te da „istini za volju nema baš osećaj, pa ih gnjave na granicama satima“.

„Kažu “Evropa naredila“ pa nije valjda takva Evropa da nam brani vratiti se kući. Dajte učinite da ljudi lakše dođu svojoj kući i pokažu blizinu svojima“, naveo je Puljić.

Kaolički vernici u Podgorici su takođe prisustvovali ponoćnoj misi, u crkvi „Srce Isusovo“ u tom gradu, obeleželi dolazak najsvetijeg praznika Božića. Svetu božićnu misu predvodio je don Janez Mirtek.

„Božić je porodični praznik. Zbog toga je danas blagdan međusobne dobrote i poštovanja. Isus je onaj koji nam daje snagu da se naša dobrota ne završi odmah posle blagdana, već da je prisutna u celom našem životu. Danas treba da oprostimo nekom ko nas je uvredio, da posetimo bolesnika i darujemo božićni dar nekome ko jedva preživljava“, poručio je Mirtek.

Božić po Gregorijanskom kalendaru ili katolički Božić obeležava se i u Makedoniji, a predsednik Đorđe Ivanov je, uz čestitke svim hrišćanima koji danas obeležavaju dan Hristovog rođena, poručio da je – Božić jedan od najsvetlijih i najplemenitijih dana hrišćanstva i trebalo bi da podstakne uzajamno razumevanje i poštovanje, kao uslov za uspeh društva.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.