Kavazović negoduje na izjavu patrijarha o zajedništvu Srba

SARAJEVO – Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH, Husein Kavazović, zamerio je patrijarhu Irineju na izjavi da za Srbiju i Republiku Srpsku ne postoje granice, kao i da one i ne smeju i ne treba da postoje, jer je reč o jednom narodu, koji govori jedan jezik i sve što ima od vrednosti, to mu je zajedničko.

Patrijarh je to rekao nakon susreta sa srpskim članom Predsedništva BiH, Miloradom Dodikom, u Beogradskoj patrijaršiji na Badnji dan.

Kavazović, međutim, smatra da je takva izjava „zloupotreba praznika pravoslavnih vernika u političke svrhe“.

Zbog toga je, kaže, prinuđen da reaguje i da još jednom pošalje poruku mira i zajedništva u Bosni i Hercegovini i celoj regiji.

Kavazović, kako je preneo sarajevski portal Klix, kaže da mu je jako žao što je doveden u poziciju da u ovim prazničnim danima mora da reaguje na izjave patrijarha Irineja, koji svojim porukama, kaže, dovodi javnost u zabludu, i unosi zebnju u srca drugih naroda na ovom prostoru.

„Prošla su vremena ovakve vrste poruka koje su vrlo čitljive i koje seju zebnju i pozivaju na nepoštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine“, kaže Kavazović i dodaje da je njegova dužnost da izrazi negodovanje, posebo zbog vernika muslimana koji žive u Reublici Srpskoj.

Kavazović nije porpustio da kaže da se upravo u tom, kako navodi, manjem entietu BiH dogodio genocid.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.