U trendu

Kentera: Balkan ne može biti prepušten trećim zemljama

PODGORICA – Ukoliko Evropska unija (EU) i Sjedinjene Američke Države (SAD) ne iskoriste ovaj momenat i ne prepoznaju da sve države Zapadnog Balkana moraju postati članice Unije, onda će neko drugi uleteti na taj prostor i iskoristiti tu priliku, poruka je To Be Secure (TBC) Foruma.

Predsdnik Atlanskog saveza Crne Gore, Savo Kentera oceniio je da su na Forumu neke stvari pokrenute sa mrtve tačke.

„Ovde konkretno govorim o predsedničkom panelu na kojem se razgovaralo o pitanju dijaloga Kosova i Srbije, i gde je konstatovano da u ovom momentu treba zanemariti priču o granici, posvetiti se konkretnim stvarima i videti šta je to što će doprineti rešenju“, kazao je Kentera za agenciju MINA.

Kako je naveo, činjenica da su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik privremenih prištinskih institucija Hašim Tači, kako kaže, seli za sto i počeli pregovore mora dovesti do nekog ishoda.

Inače, fokus devetog TBS Foruma, koji je održan od četvrtka do subote u Budvi i okupio je više od 500 učesnika, bio je na bezbednosti, stabilnosti i budućem prosperitetu Zapadnog Balkana i nastojanjima Crne Gore da doprinese tom cilju.

Forum TBS organizuje ASCG, kao značajnu platformu koja pomaže promovisanju novog i taktičkog razmišljana i pruža odgovore na regionalne i globalne goruće izazove.

Kentera je rekao da je više od 500 učesnika TBS Foruma kvalitetno i konstruktivno doprinelo diskusiji i debati.

Jedna od glavnih poruka devetog TBS Foruma je da Balkan ne može biti prepušten samom sebi, ili nekim trećim zemljama.

“Videli smo i čuli ovih dana da Balkan, kao Balkan, ne može biti prepušten sam sebi, ili nekim trećim zemljama”, istakao je Kentera.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.