U trendu

Kisjelica: Delovi Zakona nisu u skladu sa Mišljenjem VK

PODGORICA – Iako vlasti u Crnoj Gori tvrde da je Zakon o slobodi veroispovesti, kojem se protive Mitropolija crnogorsko primorska i SPC, donet u potpunosti u skladu sa preporukama Venecijanske komisije, advokat Darka Kisjelica ukazuje da deo tog akta ne obezbeđuje evropske standarde.

U osvrtu na Misljenje Venecijanske komisije o Zakonu o slobodi veroispovesti, Kisjelica ističe da je ovih dana u polemikama o tom aktu vise puta ponovljena, kako navodi, delimično tačna tvrdnja da je Evropska komisija za demokratiju kroz pravo (Venecijanska komisija) Saveta Evrope dala pozitivnu ocenu o Nacrtu ovog zakona.

To Mišljenje, prema njenim rečima, sadrži brojne primedbe i preporuke, posebno u odnosu na čl. 62 i 63 Nacrta Zakona, a koje nisu poštovane niti implementirane u Zakonu.

U autorskom tekstu objavljenom u podgoričkim Vijestima, Kisjelica je navela konkretne primedbe na delove Zakona, koji nije u skladu sa Mišljenjem VK.

Ona kaže da je tim tekstom predstavila samo delimičan i kratak osvrt na probleme koje je Venecijanska komisija istakla u svom Mišljenju, a u odnosu na koje su se vlasti potpuno oglušile.

Mišljenje i preporuke Venecijanske komisije i njihov tretman od vlasti biće sigurno ispitivani u postupcima pred Evropskim sudom za ljudska prava kada i ako do njih dođe, navela je Kisjelica.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.