U trendu

Kitarović odlikovala posmrtno kardinala Kuharića

ZAGREB – Predsednica Kolinda Grabar Kitarović odlikovala je danas posmrtno nadbiskpa zagrebačkog, kardinala Franju Kuharića, „Veleredom predsednika Republike Franje Tuđmana s lentom i Danicom“, javila je Hina.

Grabar Kitarović je, inače, predlagač ovog odlikovanja koje nosi ime hrvatskog državnika, kao izraz posebnog poštovanja delu Franje Tuđmana, koje će se svake godine dodeljivati hrvatskim državljanima na dan smrti prvog hrvatskog predsednika.

Grabar Kitarović je tim povodom izjavila da zasigurno nema Hrvata koji bi više zaslužio da bude prvi odlikovan ovim odličjem od kardinala Franje Kuharića, „crkvenog pastira i moralnog autoriteta hrvatskoga naroda“, kome se ove godine navršila 100. godišnjica od njegoog rođenja.

U godinama jugoslavenske komunističke vladavine, dodala je Grabar Kitarović, dosledno je promovisao istinu o kardinalu Alojziju Stepincu, branio opravdanu težnju hrvatskoga naroda za demokraijom i slobodom te povezivao domovinsku i iseljenju Hrvatsku.

Navela je i da su se Franjo Tuđman i kardinal Franjo Kuharić posebno međusobno cenili i sarađivali, poštujući autonomiju službi koje su im bile poverene. „Ovim činom iskazujemo im svoju zahvalnost za sve što su učinili za hrvatski narod, sve naše građene i domovinu Hrvatsku“, navedeno je u saopštenju.

(Tanjug)

Napišite komentar