Kitarović pojasnila izjavu o pravosuđu

ZAGREB – Predednica Kolinda Grabar Kitarovih objasnila je danas u Biogradu na moru šta je mislila kada je rekla da pravosuđe mora da sluša narod.

Pozivajući se na Ustav Hrvatske, ona je precizirala da vlast proizlazi iz naroda i pripada narodu.

Kao drugo je navela da je zakonski regulisao da bilo koji građanin može da podnese prijavu, a da Državno tužilaštvo treba da postupi u skladu sa njom.

Kitarović je juče u Vukovaru kritikovala rad pravosudnih organa i izjavila da je nezadovoljna zbog, kako je kazala, presporog procesuiranja ratnih zločina, što bi omogućilo da i Hrvati i Srbi, kao i pripadnici drugih manjina u tom gradu žive u miru.

Ona je, na opasku novinara da gradonačelnik Vukovara, Ivan Penava, nezadovoljan radom hrvatskog pravouđa razmišlja da se kandiduje za predsednika, rekla da to ne može da komentariše jer je reč o unutarstranačkim odnosima.

„Međutim, mislim da bi pravosuđe pre svega trebalo slušati narod. Kao predsednica ne smem da se mešam u rad pravosuđa, poštujem troslojnu vlast u potpunosti, ali mislim da s punim pravom mogu reći i kritikovati da se sve događa presporo, prepolako, i to ne samo u području kažnjavanja ratnih zločina. Videli smo u poslednje vrieme, nažalost, puno drugih afera u pravosuđu“, rekla je dan ranije Grabar Kitarović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.