U trendu

Kitarović: U Hrvatskoj nema ustaštva

Predsedsednica Kolinda Grabar Kitarović, koja je najveći deo svog prvog ovogodišnjeg intervjua posvetila Srbiji, Srbima i odnosima Beograda i Zagreba, najpre je utvrdila da u Hrvatskoj nema ustaštva, a potom, veličajući ideje Franje Tuđmana, rekla da je “moderna Hrvatska nastala na temeljima borbe sinova ustaša i partizana”.

Umesto da hrvatskoj javnosti, koja je to od nje danima očekivala, objasni svoje tajanestveno putovanje u SAD tokom božićnjih I novogodisnjih praznika, Kitarović je rekla da odgovorno tvrdi da u Hrvatskoj nema ustaštva I fašizma.

Tvrdnju je izvela iz poređenja sastava hrvatskog sabora I srpskog parlamenta.

“U hrvatskom saboru nema ni jedne parlamentarne stranke koja zastupa neku fašističku ili ekspanzionističku politiku. Za razliku od toga da u srpskom parlamentu imamo 21 zastupnika koji tvrde da je zapadna granica Srbije na liniji Virovitica-Karlovac-Karlobag”, rekla je Kitarović u razgovoru za HRT.

Kitarovićeva tvrdi da je to, kako je rekla, čak i srpski predsednik na jednom skupu u Sarajevu nazvao “ozbiljnim političkim problemom”.

“Mi želimo u Srbiji da imamo političkog partnera s kojim ćemo rešavari otvorena pitanja, a do teških pitanja još nismo ni došli. Srbija treba da promeni svoju retoriku jer nikome ne pomaže”, rekla je Kitarović i dodala da je ona uvek za konstruktivni pristup, te da se niće vraćati u prošlost.

Kitarović je ponovila da je Hrvatska pobedila u Domovinskom ratu, te da je Oluja bila legitimna vojno policijska operacija.

Svesna je, doduše, da Srbija to, kako je rekla, neće priznati, ali je ipak konstatovala da dve zemlje mogu ići dalje u svojim odnosima.

“Hrvatska se mora usredotočiti na sadašnjost i budućnost. Prestanimo raspravljati o prošlosti. Moderna Hrvatska nastala je na temeljima borbe i zajedništva sinova i kćeri ustaša i partizana i taj koncept zajedništva što je promovisao predsednik Franjo Tuđman je nešto najvrjednije u njegovoj politici i nešto što treba promovisati I dalje”, rekla je Kitarović I upozorila da se ne treba zavaravati da će mir i stabilnost na ovim prostorima vladati večno.

Osvrnuvši se na “naoružavanje” Srbije, Kitarović je rekla da na nabavku “migova” ne gleda kao na trku naoružanja jer Srbija, kaže, ima pravo da se naoružava I da brani svoj vazdušni prostor.

Navela je da nema ništa protiv saradnje Srbije sa Rusijom, ali da, kako je rekla, zajedničke vojne vežebe dve zemlje moraju biti transparentne, kao što su i NATO.

“Voljela bih da nas informisu šta žele postići time i od koga se to brane, rekla je. Naglasila je da Hrvatska nikada nije napala nijedan centirmetar spske teritorije i da je uverena u sposobnosti hrvatskih oružanih snaga da obrane Hrvatsku od bilo kakvih pretnji”, rekla je.

Smatra da sada u vreme predsedničkih izbora, Srbija jednostavno “podilazi vlastitoj javnosti i gradi mitove”.

Hrvatska predsednica je priznala da, ne bi prisustvovala prijemu povodom pravoslavnog Božića u Srpskom nacionalnom veću i da je bila u Zagrebu, a kao razlog navela je to što se taj prijem uvek, kako kaže, pretvori u “politički miting”.

Upitana da komentariše govore na božićnjem prijemu SNV-a, Kitarović je rekla da se slaže sa ocenom ministra Ive Davora Štira, koji je to nazvao Miloševićevom retorikom.

“Hrvatskoj ne treba niko da soliti pamet, pogotovo kad ima toliko toga da počisti ispred svoje kuće. Nećemo dopustiti da nas šamaraju, nećemo voditi verbalne ratove, čvrsto ćemo štititi svoje interese”, kazala je Kitarović.

Upitana da komentariše situaciju u BiH, posebno Republici Srpskoj, Kitarović je rekla da se Srpska ponaša “kao samostalna država”, te da misli da je treba “polako vratiti na zemlju”.

Republika Srpska, prema njenim rečima, nije nastala 9. Januara, već Dejtonskim mirovnim sporazumom.

“Celi taj datum je ne samo veliki falsifikat nego opet provokacija i jedan veliki mit koji se stvara”, rekla je Kitarović, koja smatra da je predsednik RS najavio referendum koji bi, kako je rekla, mogli dalje destabilizovati BiH.

Stoga smatra da je reakcija međunarodne zajednice bila nedovoljna.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.