U trendu

Klinton: U BiH i dalje puno tenzija, Bajden se obavezao za bolju budućnost BiH

Nekadašnji američki predsednik Bil Klinton (Bill Clinton) izjavio je da je u Bosni i Hercegovini i dalje puno tenzija, kao i da ima mnogo onih koji žele ili ne žele priznati BiH kao legitimnu državu.

„Ima mesta za dalji radi. Ekonomski, nije se mnogo toga promenilo. Pogotovo ne za mlade u BiH. Nepotizam i strašna retorika uništavaju razvitak zemlje. Trebao je da se postigne napredak do sada“, kazao je Klinton, učestvujući u onlajn konferenciji povodom obeležavanja 25. godišnjice potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, u organizaciji Evropskog saveta spoljnih poslova (ECFR).

Klinton je dalje kazao da će SAD za mesec dana dobiti novog predsednika, Džozefa Bajdena (Joseph Biden), koji je, kako je istakao, prijatelj BiH.

„On je rekao da se obavezao za vašu budućnost. Bajden će omogućiti partnerstvo i naše zajedničke vrednosti demokratije. Moramo nastaviti dalje, dugoročni uspesi BiH i Balkana su ključni za EU i SAD. Moramo biti partneri i nastaviti zajedno da radimo“, naveo je Kliton.

Nekadašnja dopisnica američke mreže Si En En (CNN) sa Balkana Kristijana Amanpur (Christiane Amanpour) navela je da se u Savetu bezbednosti UN govorilo o situaciji u BiH nakon Dajtona, o etnocentričnoj politici, koja je, kako je kazala, cementirana u ono što sada možete nazvati „hladnim ratom“.

Prema njenim rečima, pandemija, kao i korupcija su „teške stvari“ koje sprečavaju napredak BiH.

„Zbog onoga što smo učinili u Bosni, bilo je nemoguće da medjunarodna zajednica ode. Sprečen je genocid na Kosovu. Uradili smo svoj posao“, kazala je ona.

Ona je rekla da je pregledala film „Quo Vadis, Aida?“ Jasmile Žbanić, koji govori o danima tokom pada Srebrenice 1995.

„Osećala sam paniku, kao da sam ponovo tu. Bilo je tu i besa, ljutnje, sramote. Dejton je spasao živote, zaustavio je rat. No, nastavio je sa etničkim granicama. Nagradio je bosanske Srbe“, dodala je Amanpurova.

Na konferenciji su učestvovali i Karl Bilt, bivši premijer i ministar vanjskih poslova Švedske, kao i druge diplomate i domaći političari.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar