U trendu

Klix: Država i Federacija BiH bez vlada i u martu

SARAJEVO – Novi sazivi vlada na nivou države Bosne i Hercegovine i njenog entiteta Federacije BiH neće biti formirani ni do kraja marta, iako je ranje bilo najavljeno da će se to dogoditi u tom roku.

Lideri najuticajnijih stranaka u BiH, Milorad Dodik i Bakir Izetbegović imali su, naime, očekivanja da će Savet ministara biti formiran do kraja marta, dok je lider HDZ-a i zamenik predsedavajućeg Doma naroda PSBiH Dragan Čović bio još optimističniji naavljujući nakon prošlogodišnjih opštih izbora da će sve biti gotovo do kraja januara.

O formiranju vlasti na nivou entiteta Federacija BiH skoro se i ne govori s obzirom na to da su procedure izbora federalne izvršne vlasti znatno komplikovanije od procedura izbora državne vlade. Naime, u FBiH potrebno je pre svega iskristalisati većinu u Parlamentu FBiH, a koja još uvek nije jasno definisana, zatim izvršiti izbor predsednika i dva potpredsednika FBiH, nakon toga imenovati premijera i najzad imenovati novi saziv Vlade FBiH.

Ceo ovaj proces mora da potvrde oba doma Federalnog parlamenta za razliku od imenovanja predsedavajućeg, ministara i zamenika ministara Saveta ministara BiH, koje imenuje samo Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH u kojem SDA, HDZ i SNSD zajedno sa satelitima imaju potrebnu većinu.

Za sada je jedino formirana Komisija za pripremu izbora Saveta ministara BiH, koja do danas nije uspela da izabere rukovodstvo, a razlog tome je, piše sarajevski portal Klix, je to što sve parlamentarne stranke zastupljene u Zastupničkom domu PSBiH delegiraju jednog člana u komisiju.

Na taj način opozicione stranke osigurale su većinu u komisiji koja nije podržala izbor Staše Košarca (SNSD) za predsedavajućeg komisije te Halida Genjca (SDA) i Predraga Kožula (HDZ) za njegove zamenike.

Portal piše da postoji velika mogućnost da Komisija za pripremu izbora Saeta ministara BiH uopšte ne preporuči da se Zoran Tegeltija (SNSD) imenuje za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH. Na taj način većina političkih stranaka u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH poslala bi političku poruku o tome kako novi saziv Saveta ministara BiH nema podršku većine političkih stranaka zastupljenih u državnom organu zakonodavne vlasti.

Na drugoj strani, mišljenje Komisije za pripremu izbora nije obavezujuće za Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH, a SDA, HDZ, SNSD, DNS i SP imaju dovoljno ruku (23) da izaberu Tegeltiju, čak i uz negativno mišljenje komisije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.