U trendu

Klix: Odnosi BiH i CG bez otvorenih pitanja, osim Srebrenice

SARAJEVO – Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić započeo je danas prvu zvaničnu bilateralnu posetu BiH, od promene vlasti, početkom decembra prošle godine.

Krivokapića je na sarajevskom aerodromu dočekao predsedavajući Saveta ministara BiH Zoran Tegeltija.

Povodom ove posete sarajevski portal Klix piše da su odnosi zvaničnog Sarajeva i Podgorice možda i najbolji u regiji, otvorenih pitanja nema, osim, kako navode, „otvorenih rana prošlosti“.

A, sve je, piše portal, kulminiralo kada je Vladimir Leposavić, ministar pravde iz vladajučeg DF-a izjavio da „ne priznaje genocid u Srebrenici“.

Usledile su brojne osude, a to pitanje je, piše portal, prilično uzdrmalo i Vladu Crne Gore.

Dodaju da je ubrzo parlamentu upućena inicijativa opozicije o usvajanju nove „rezolucije o genocidu u Srebrenici“.

„Za usvajanje rezilucije trebala bi da glasa opozicija odnosno Đukanovićev DPS i ostale stranke opozicije, ali i nekoliko zastupnika iz vladajuće većine“, navodi Klix.

Crna Gora je, inače, još 2009. usvojila Deklaraciju o prihvatanju rezolucije EP o Srebrenici, kojom se osuđuje zločin u tom gradu, ali se, kažu, nigde ne spominje genocid niti kažnjavanje negiranja genocida.

Dodaju da je danas „na stolu“ sasvim drugačiji tekst, u kojem se, kako navode, „najoštrije osuđuju genocid u Srebrenici, potvrđuje da je stradalo 8.000 civila, bošnjačke nacionalnosti, kao i da se zabranjuje javno negiranje postojanja ili umanjenja genocida“.

„Osim toga, 11. juli se proglašava Danom sećanja na žrtve genocida, naglašava se rešenost države Crne Gore da afirmiše vrednosti mira i stabilnosti i poziva nadležne institucije na procesuiranje optuženih za genocid u Srebrenici, ratne zločine i zločine protiv čovečnosti“, piše Klix.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.