U trendu

Kluge: Zagovarati što jaču distribuciju vakcina

SARAJEVO – Svetska zdravstvena organizacija će i dalje zagovarati što jaču distribuciju vakcina, izjavio je danas u Sarajevu direktor Regionalne kancelarije SZO za Evropu Hans Kluge.

Nakon razgovora sa predsedavajućim Saveta ministara Zoranom Tegeltijom i premijerima Republike Srpske Radovanom Viškovićem i Federacije BiH Fadilom Novalićem, Kluge je rekao da je zapadni Balkan geopolitički prioritet SZO, prenosi RTRS.

„U razgovorima sa predsednicima država naglašavaću koliko je važno da se vakcine dele sa svim državama panevropske regije“, istakao je Kluge i dodao da SZO želi da sarađuje, kako sa Predsedništvom BiH, tako i sa Savetom ministara, te ostalim vlastima u BiH, da bi se zdravlje stavilo na vrh političkih prioriteta.

On je pohvalio rad Tegeltije, ali i rad Viškovića i Novalića, odnosno njihovu posvećenost kada je u pitanju mapa puta vezana za zdravlje u zapadnom Balkanu u periodu 2021-2025. godine.

„Ova mapa zdravlja u iduće četiri godine fokusiraće se na prioritete i na vizuju onoga što zdravstveni sistem treba da predstavlja“, rekao je Kluge.

Pohvalio je i entitetske ministre zdravstva Alena Šeranića i Vjekoslava Mandića za pripremljenost BiH za vakcinaciju, te Ministarstvo civilnih poslova u Savetu ministara na čelu sa Ankicom Gudeljević, kada je u pitanju posao koji je urađen za koordinaciju unutar „Kovaks“ sistema.

Prema njegovim rečima, početak vakcinacije je bio relativno spor u celom svetu.

„Moramo shvatiti da ovo nije rutinska imunizacija. Ovo je imunizacija koja se bori protiv globalne pandemije“, istakao je Kluge, te dodao da obično treba pet do 10 godina da bi se razvila bezbedna vakcina.

On je naglasio da je istorijska činjenica da je u jednoj godini razvijeno pet bezbednih i efektivnih vakcina, te dodao da su se vlasti u BiH potrudile da urade sve što je u njihovoj moći da vakcine dođu što pre.

Kluge je podsjetio na globalnu nestašicu vakcina protiv virusa korona, i dodao da SZO radi na tome da se proizvodnja ovih vakcina ojača, da se pojača broj vakcina i da se omogući transfer tehnologija

„Solidarnost je jedini način da izađemo iz pandemije – naglasio je Kluge, te dodao da je optimista i da vidi „svetlo na kraju tunela“.

Kluge je ponovio da će SZO i dalje podržavati BiH u borbi protiv virusa korona.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.