U trendu

Knežević: Ostavka Katića neće zaustaviti donošenje zakona

PODGORICA – Glavni specijalni tužilac Crne Gore Miivoje Katnić može da podnese ostavku i do 18. feburara, ali to nikako ne može zaustaviti donošenje zakona o tužilaštvu, izjavio je poslanik Demokratskog fronta Milan Knežević.

Donošenje ovih zakona, istakao je, nema nikave veze s bilo kojim personalnim rešenjem, već, kako je kazao, potrebom da se stvore pretpostavke ka depolitizaciji tužilaštva a kasnije i sudova.

„Ako samo pogledamo nekoliko poslednjih izveštaja Evropske komisije u kojima su jasne kritike usmerene i u pravcu sudija i tužilaca, odnosno njihovog nerada i nečinjenja u slučajevima brutalne korupcije i organizovanog kriminala, onda je jasno da su ovi zakoni bili neophodnost“, naglasio je Kežević.

On je istakao da je donošenje novih zakona suštinska reforma pravosuđa, pre svega tužilaštva.

Apelacioni sud ukinuo je prošle sedmice prvostepenu presudu u predmetu tzv. „državni dar“, a Katnić je, podseća se, 2017. godine, javno obećao da će pod­ne­ti ostav­ku uko­li­ko ne is­pu­ni oče­ki­va­nja u tom slučaju.

Ko­men­ta­ri­šu­ći tada oce­nu de­la jav­no­sti da tu­ži­la­štvo
zlo­up­otre­blja­va svoj po­lo­žaj, na­ro­či­to u po­stup­ku pro­tiv optuženih za navodni te­ro­ri­zam, Katnić je rekao da je sva­ki korak tu­ži­la­štva do­ku­men­to­van i da sve i da ho­će ne bi mo­gao da zloupotrebljava sistem, a da ne bu­de ot­kri­ve­no.

„Razlozi zbog kojih se parlamentarna većina odlučila da inicira izmene i dopune zakona o tužilaštvu nisu samo sadržani u činjenici što se Milivoje Katnić nekom personalno ne sviđa, već zbog toga što mi imamo ozbiljne probleme u radu tužilačke organizacije, koji su se toliko nagomilali, da je Milivoje Katnić samo jedna od personifikacija tih problema“, rekao ja Knežević u izavi za podgorički portal IN4S.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar