Ko bi mogao da nasledi Gruevskog?

Posle izbornog poraza VMRO-DPMNE na lokalnim izborima u Makedoniji, sve glasniji su zahtevi da lider te stranke i bivši premijer Nikola Gruevski podnese ostavku.

Portparol VMRO Ivo Kotevski potvrdio je da ta stranka analizira rezultate lokalnih izbora održanh u nedelju ne želeći, međutim, da otkrije više detalja.

„Kada analiza bude završena i nakon rasprave u stranci, javnost će bit obaveštena“, rekao je Kotevski, preneo je Radio Slobodna Evropa.

Gruevski je, naime, nakon lokalnh izbora spremno preuzeo odgovornost za loš izborni rezultat.

Ipak, malo je verovatno da će bivši premijer Gruevski podneti ostavku na lidersku poziciju u stranci.

Vlatko Atanasovski, koji je deo grupe takozvanih reformista unutar VMRO već duže vreme traži promene u stranci i očekuje ostavku Gruevskog, ali i on misli da do tog ipak neće doći lako.

Atanasovski kaže da je ostavka lična odluka Gruevskog koji se pokazao kao autoritarni vladar.

Već neko vreme, međutim, spekulise se u javnosti sa nekoliko imena koja bi mogla naslediti Gruevskog na čelu stranke, a reč je o Nikoli Poposkom i Antoniu Milošoskom.

Mitko Gadzovski, politolog sa Fakulteta društvenih nauka, smatra da novog lidera VMRO-DPMNE treba tražiti među članovima stranke i dodaje da, ako Gruevski ostane, teško da će ta stranka više biti pobednička na izborima.

Gruevski je, naime, dva puta u poslednjh mesec dana pominjao svoju odgovornost. Prvi put Gruevski je pre izbora rekao da je spreman da podnese ostavku na mestu prvog čoveka stranke, ako izgubi izbore, a drugi put je u nedelju, nakon što su se zatvorila izborna mesta, rekao da je najveća odgovornost za loš rezultat na lideru stranke.

Lider VMRO je na polovini mandata šefa stranke. Izabran je na četiri godine u maju 2015.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.