Ko je novi gensek SE Marija Pejčinović Burić?

ZAGREB – Aktuelna potpredsednica hrvatske vlade i šefica diplomatije, Marija Pejčinović Burić, izabrana za generalnu sekretarku Saveta Evrope i novu dužnost će preuzeti u oktobru.

Hrvatski mediji ocenjuju da je reč o velikom uspehu hrvatske dplomatije koji će, kako kažu, dorpineti jačanju ugleda te zemlje u inostranstvu.

Smatra se da će njen odlazak staviti na muke premijera Andreja Plenkovića, koji je prisiljen da nađe novog ministra ili ministarku koji će zameniti Burićevu.

Burićeva je preuzela dužnost hrvatske ministarke spoljnih i evropskih poslova pre dve godine, nakon što je ostavku podneo njen prethodnik Davor Ivo Štir.

Kako piše hrvatski t-portal, Burićeva se kao šefica diplomatije nije posebno isticala i bila je, kažu, jedan od nevidljivijih ministara vlade Andreja Plenkovića.

Tom utisku doprinela je i njena navika da u Banske dvore na sednice vlade redovno ulazi na stražnja vrata i tako izbegava susrete s novinarima.

Pejčinovič Burić je rođena je 1963. u Mostaru. Diplomirala je 1985. na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, smer spoljne trgovine, a kasnije je postala i magistar evropskih nauka. Karijeru je započela u „Končar inženjeringu“ 1988. godine kao stručna saradnica za spoljnu trgovinu.Od 1995. do 1997. bila je direktorka Evropskog doma Zagreb, potom je radila u Plivi kao direktorika Ureda za korporativne komunikacije. Govori četiri strana jezika (francuski, engleski, španski i nemački).

Četiri godine provela je na mestu pomoćnice ministra evropskih integracija, a 2005. postala je i državna sekretarka u Ministarstvu spoljnih poslova i evropskih integracija dok je dužnost minisarke obavljala Kolinda Grabar-Kitarović.

U hrvatskoj Burićevu smtraju stručjakom za evropska pitanja, kažu da je pedantna i da razume diplomatske tehnike, pogotovo u ovo vreme kada se diplomatija brzo menja. Bila je veoma angažovana u procesu pristupnih pregovora Hrvatske o članstvu u Evropskoj uniji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.