U trendu

Kokain, heroin, oružje: Skandal godine drma vojsku Crne Gore

Kriminalna grupa koja je brodom „Jadran“ nameravala da prošvercuje kokain i oružje u Tursku, a iz te države prokrijumčari heroin u Crnu Goru, praćena je više meseci, saopšteno je na današnjoj pres-konferenciji Ministarstva odbrane Crne Gore, Uprave policije i Specijalnog državnog tužilaštva.

Uhapšeni su pripadnici Vojske Miloš Kulić i Duško Radenović, te Tivćanin Radomir Osmajić, dok policija traga za V.R. i D.R.

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić kazao je da su Specijalno tužilaštvo i Uprava policije, postupajući po početnim saznanjima koja su potekla od obaveštajno bezbednosnog direktorata Ministarstva odbrane, pre više meseci započeli rad na prikupljanju dokaza o delovanju kriminalne organizacije koja se bavila prodajom droge međunarodnih razmera.

„Bez pravilnih i pravovremenih odluka ministra odbrane i saradnje sa obaveštajno-bezbednosnim direktoratom ne bi se mogli prikupiti dokazi niti pratiti delovanje pojedinih pripadnika kriminalne organizacije, a konačno ni identifikovati pojednici iz Vojske Crne Gore koji su prihvatili članstvo u kriminalnoj organizaciji“, rekao je Katnić.

Pukovnik Aleksandar Pantović poručio je da je „ovaj slučaj pokazao da će svaki pokušaj da se kriminal unese u vojsku ostati samo na pokušaju“, te da za pojednice koji su nedostojni poziva kojim se bave (u vojsci) neće biti mesta“.

Tužilac Saša Čađenović potvrdio je da se među osumnjičenima nalaze dvojica pripadnika Vojske Crne Gore, ali da ostali nemaju veze sa Vojskom. On je naveo da je kriminalna grupa „bila spremna da u realizaciji kriminalnog plana primeni nasilje i zastrašivanje“.

Dodao je da je prema istom planu iz Crne Gore trebalo da bude transportovano i oružje iz Crne Gore u Tursku, zajedno sa drogom.

„Pronađeno je oko 60 kilograma kokaina velike čistoće, preko 80 odsto“, rekao je Čađenović.

Podsetimo, Školski brod „Jadran“ pretresen je neposredno pre nego što je u 11 sati u petak trebalo da isplovi iz Tivta na dvonedeljno školsko krstarenje sa studentima Pomorskog fakulteta iz Kotora do Turske i Grčke. Smatra se da količina kokaina koja je tom prilikom pronađena na brodu na crnom tržištu vredi preko pet miliona evra.

(Sputnjik)