U trendu

Kolinda besna: Hrvatska stoji, drugi je prestižu, ili odmiču

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović žestoko je kritikovala rad tamošnje vlade.

„Hrvatska stoji, drugi je prestižu. Ko i gde donosi, odnosno ne donosi odluke“, pitala je ona, prenose regionalni mediji.

“Predugo stojimo, a drugi nas prestižu, ili nam sve više odmiču”, kazala je predsednica koja je otvoreno predstavila sve loše pokazatelje u ekonomiji i društvu.

Predsednica smatra da se moraju postaviti u kontekst okruženja ukoliko žele da imaju objektivan pristup, prenose hrvatski mediji.

“Naši rezultati dobijaju pravu vrednost kada se uporedimo s pravom konkurencijom. Tako možemo da zaključimo, kako slika nije blistava niti nam daje razlog za zadovoljstvo nego naprotiv, za nemir“.

Istakla je da Hrvatska ima jednu od najlošijih stopa izvoza u odnosu na BDP u srednjoj Evropi.

Predsednica je upitala kakvu perspektivu imaju mladi kad s najvišom prosečnom dobi u EU napuštaju roditeljski dom.

Ona se osvrnula i na činjenicu da je Hrvatska pala za osam mesta na Duing biznis listi.

“Ispred nas su mnoge države koje nismo smatrali konkurencijom. Danas oni tako mogu da gledaju na nas. Druge države su napravile mnogo jače reforme i veće pomake na listi”, rekla je Grabar-Kitarović.

Podsetila je na primer LNG terminala na Krku. “Projekt koji je pokrenut kad i poljski projekt. I dok je poljski terminal pušten u pogon 2015. godine, LNG terminal na Krku još je na novou papirologije”, rekla je.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.