Kolinda: Duboko sam zabrinuta zbog presude Šešelju

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović je u pismu generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu izrazila duboko razočaranje i zabrinutost zbog prvostepene, oslobadajuće presude Haškog tribunala (MKSJ) Vojislavu Šešelju, ocenivši da će negativno delovati na mir, pomirenje i dobrosusedske odnose u širem području Jugoistočne Evrope.

Tvrdeći da su važni svedoci u slučaju Šešelj bili zastrašivani, potkupljvani i ometani, Grabar-Kitarović je u pismu, objavljenom danas na njenom zvaničnom sajtu, kaže da su u tom kontekstu prvostepena presuda dodatno „pravno upitna i sa stanovišta njene verodostojnosti sasvim kompromitujuća“.

„Očekujemo ne samo da Srbija u potpunosti sarađuje s MKSJ, nego i da se prestane ignorisati činjenica da se spram svedoka u slučaju Šešelj postupalo na nedopušten način i u meri da je MKSJ našao potrebnim podići optužnicu protiv za to odgovornih“, piše Grabar-Kitarović.

Ova presuda je, smatra ona, opasan presedan za sve druge oružane sukobe u kojima se, kako navodi, „vojni ciljevi nastoje ostvariti sprovođenjem genocida i etničkog čišćenja temeljem nacionalističke ili rasističke ideologije i zločinačko-huškačke propagande“.

Oslobađanje Šešelja je, prema njenom mišljenju, „protivno ranijim činjenično-pravnim utvrđenjima merodavnih veća MKSJ, s obzirom na oružani sukob na području Hrvatske, te predstavlja apsolutno nepoštovanje žrtava i njihovih patnji koje jos intenzivno traju“.

Grabar-Kitarović je navela da presuda Šešelju u hrvatskoj javnosti izazvala konsteranciju, ali i „duboko razočaranje u sam MKSJ, koji se u ovom slučaju pokazao očito neotporan na zloupotrebu međunarodnog javnog i krivičnog prava“.

„Ono će, isto tako, negativno delovati na mir, pomirenje i dobrosusedske odnose u širem području Jugoistočne Evrope i svim kriznim žarištima sveta. Ovom prvostepenom presudom jednog sudskog veća duboko je poljuljano poverenje u MKSJ i razloge zašto ga je Savet bezbednosti UN osnovalo“, navela je hrvatska predsednica.

Ovakva presuda, smatra ona, stvara negativni presedan čije posledice mogu izaći izvan okvira samog MKSJ i kontaminirati ukupnu percepciju svetske javnosti o značenju, dometima i smislu međunarodnog krivičnog prava.

Osim Banu, pismo je upućeno predsedniku Generalne skupštine UN Mogensu Liketoftu i predsedavajućem Saveta bezbednosti UN Liu Đieiju, a biće dostavljeno svim državama članicama UN kao dokument GS UN i SB UN.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.