U trendu

Kolinda: Oluja? Mi se ne veselimo bilo čijoj tuzi

Tradicionalnom budnicom ulicama Knina, u tom gradu je danas počela centralna manifestacija obeležavanja Dana pobede i domovinske zahvalnosti, Dana branitelja i 22. godišnjica vojno-policijske akcije hrvatskih snaga „Oluja“, tokom koje je iz tadašnje Republike Srpske Krajine proterano oko 250.000 Srba, dok ih je više od 1.800 ubijeno ili zauvek nestalo.

Na Kninskoj tvrđavi je podignuta zastava, državni vrh je položio cveće, a cela manifestacija za razliku od prethodnih godina svedena je na Kninsku tvrđavu i nešto malo na centralni Gradski trg, gde ovog puta neće biti obraćanja zvaničnika.

Za razliku od prethodnih godina, večeras u Kninu neće nastupitati hrvatski kantautor Marko Perković Tompson, koji u svojim pesmama glorifikuje ustaštvo, već Prljavo kazalište.

Da Ii zbog toga ili zbog velike vruće, jer Knin je juče bio najtopliji grad sa više od 40 stepeni Celzijusa, na centralnom gradskom trgu značajno je manje ljudi u odnosu na prethodne godine, javlja izveštač Tanjug sa lica mesta.

Na Kninsku tvrđavu dtigli su predsednica i premijer Hrvatske, Kolinda Grabar Kitarović i Andrej Plenković, koji će se obratiti prisutnima.

Predsednica Grabar Kitarović je po dolasku na Kninsku tvrđavu rekla da ne vidi razlog zašto se neko ne bi poklonio srpskim žrtvama.

„Mi se ne veselimo bilo čijoj tuzi i verujemo u zajedničku budućnosti svih građana“, rekla je Kitarović.

Za sve ovde prisutne Oluja je najvažnija vojna akcija, akcija za oslobođenje Hrvatske od, kako kažu, velikosrpske agresije tadašnje režima u Beogradu.

Bivši član Hrvatske narodne stranke, političar, Radimir Čačić je komentarisao izostanak Tompsona u Kninu i rekao da i sam voli da zapeva njegove pesme, ali da to ne znači da ga politički prepoznaje, a kamoli da mu je politički blizak.

Bivši ministar spoljnih i evropskih poslova Davor Ivo Štir izjavio je da je Oluja bila veličanstvena aakcija oslobađanja Hrvatske od “velikosrpske Miloševićeve agresije”.

“Oluja je bila akcija oslobađanja Hrvatska, stvarna i konačna pobeda u domovinskom ratu, pobeda nad agresorom. Hrvatska je bila napadnuta, Hrvatska se branila i u tom ratu je pobedila”, rekao je Štir.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar