U trendu

Komemoracija u Banskom Grabovcu žrtvama ustaškog režima

BANSKI GRABOVAC – Srpsko narodno veće (SNV) organizovalo je danas u Banskom Grabovcu komemoraciju u znak sećanja na srpske žrtve ustaškog režima stradale 1941, a predsednik Milorad Pupovac poručio je da sećanje na njih predstavlja otpor onima koji žele da relativizuju karakter tog zločina.

Komemoracija u Banskom Grabovcu pokraj Petrinje bila je prilika za prisećanje na tragičnu sudbinu 1.285 žrtava, koje su stradale 25. i 26. jula 1941. kao žrtve ustaške NDH te jednog od najvažnijih partizanskih ustanaka na području Hrvatske, saopšteno je iz SNV, prenela je Hina.

Zločinu u Banskom Grabovcu prethodila je oružana akcija banijskih partizana, a 42 ustanika pod vođstvom Vasilja Gaćeše napali su u noći između 23. i 24. jula 1941. zgradu opštine i železničke stanice u Banskom Grabovcu.

Nekoliko dana kasnije ustaše su u Banskom Grabovcu pobili 1.285 ljudi privedenih sa cele Banije.

„Ovaj kraj skupo je platio odluku da se pokrene ustanak, ali uprkos tome nisu posustali“, istakao je predsednik SNV Pupovac na komemoraciji ispred spomen-kosturnice.

„Slaveći ustanike ovoga kraja tu smo pre svega zbog žrtava, 1.285 Srba s područja tadašnjeg kotara Glina, kako ih ne bismo zaboravili, kako bismo ih prenosili iz generacije u generaciju“, rekao je Pupovac.

Sećanje na žrtve NDH, porucico je, predstavlja pre svega otpor svima onima koji danas žele da relativiziraju karakter zločina i režima koji ih je počinio.

„Želimo da buduće generacije mladih ne budu odgajanje u duhu relativiziracije, kako ne bi poistovećivali časnu želju svakog naroda za svojom slobodom i za svojom državom ukoliko je to cilj slobode. NDH je stvorena od ustaškog pokreta, i oni koji u toj državi žele videti božje delo treba da se svaki put suoče sa sramom i stidom, te golemom odgovornošću zbog onog semena zla koje je 1941. posejano, a koje do danas neki misle da treba da žanju“, istakao je Pupovac.

Uz predsednika SNV-a na skupu su govorili predstavnici antifašističkih organizacija iz Petrinje i Gline, prethodno položivši vence kod spomen- kosturnice, a Mirjana Oluić, zamenica sisačko-moslavackog župana, zahvalila je antifašistima što se okupljaju svake godine u Banskom Grabovcu negujući tekovine antifašizma i narodnooslobodilačke borbe.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.