U trendu

Komšić: Ambasadori izneli neke predloge i ništa više

SARAJEVO – Ambasadori pet najuticajnijih zapadnih država, akreditovani u BiH, sastali su se danas u Sarajevu s članovima Predsedništva BiH u nastojanju da svojim angažovanjem deblokiraju proces uspostavljanja vlasti u toj državi, koji je blokiran već gotovo godinu dana, ali za sada nisu postigli nikakav rezultat, javila je HINA.

Članovi Predsedništva BiH Željko Komšić, Šefik Džaferović i Milorad Dodik sastali su se, kako se navodi, sa ambasadorima SAD, Velike Britanije, Nemačke, Francuske i Italije, pre održavanja redovne sednice državnog vrha na kojoj nije bilo reči o formiranju Saveta ministaara BiH.

Hrvatski član Predsedništva BiH, Željko Komšić, koji je u najviše državno telo izabran glasovima Bošnjaka, rekao je novinarima da za sada „nema nikakvih pomaka“ u razgovorima sa amasadorskom “petorkom”, kao I da oni nisu vršili nikakav pritisak, već izneli samo “neke predloge”.

„Nema ništa konkretno. Na nama je da vidimo kako izaći iz ove situacije“, kazao je Komšić potvrdivši da su stavovi trojice političkih lidera ostali na istim pozicijama, pođednako udaljenim kao i do sada.

Potvrdio je i da će tročlano Prededništvo 8. oktobra putovati u Beogradu, gde će biti održana trilaterala na vrhu BiH-Srbija-Turska.
To će, dodaje se, biti ujedono i prvo zajedničko putovanje van BiH trojice članova Predsedništva.

Podseća se da su Opšti izbori u BiH održani 8. oktobra prošle godine i da do danas nije formiran Savet ministara, kao ni vlada Federacije BiH.

Navodi se da je blokada formiranja institucija na državnom niovu rezultat spora između Stranke demokratske akcije (SDA), Bakira Izetbegovića I Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), Milorada Dodika, o pitanju sprovođenja reformi s ciljem pristupanja BiH članstvu u NATO.

U analizi HINE se navodi da Izetbegovićeva SDA na tome insistira, a da se Dodikov SNSD odlučno protivi svakom približavanju NATO-u, pozivajući se na rezoluciju parlamenta Republike Srpske iz 2017. godine kojom se traži „vojna neutralnost“ po uzoru na Srbiju.

Navodi se da nova vlada Federacije BiH pak nije formirana jer SDA ne želi da pristane na zahteve HDZ BiH, koju predvodi Dragan Čović, vezane za reformu izbornog zakonodavstva, odnosno ugradnju mehanizama kojima bi se ubuduće sprečilo preglasavanje hrvatskog biračkog tela, posebice pri biranju člana Predsedništva BiH.
Iako su Izebegović, Dodik I Čović lideri ključnih političkih stranaka koje su dobile najveće poverenje birača na prošlogodišnjim izborima, početkom avgusta oni su potpisali sporazum kojim su potvrdili spremnost na saradnju kada je reč o formiranju Saveta ministara, ali do danas taj sporazum nije sproveden.

U međuvremenu, navodi hrvatska agencija, su izbili novi sukobi, podstaknuti deklaracijom koju je prošle sedmice usvojio kongres SDA, a kojom se poziva na uspostavljanje BiH kao republike.
SNSD i HDZ BiH takav su politički projekt proglasili štetnim i opasnim, optužujući SDA da zagovara neprihvatljive promene Dejtonskog sporazuma.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.