Komšić: Dodik ima tri opcije u vezi sa ANP-om, ako sve odbije neću podržati imenovanje mandatara

Predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić izjavio je danas da srpski član Predsedništva Milorad Dodik ima tri opcije za rešenje krize u vezi s Godišnjim nacionalnim programom (ANP).

Komšić je rekao da neće podržati imenovanje mandatara za sastav Saveta ministara BiH (Zorana Tegeltiju iz SNSD-a), ako Dodik odbije sve opcije.

„Dodik ima sledeće mogućnosti – prihvatiti ANP, potpuno odbiti ANP ili prihvatiti ANP i predložiti eventualne izmene koje su prema njegovom mišljenju opravdane, pa da se onda svi o tome izjasnimo“, kazao je predsedavajući Predsedništva BiH za sarajevski portal Klix.

Prema njegovim rečima, to je logična i uobičajena procedura.

„O njegovom stavu o ANP-u zavisiće i moje glasanje o mandataru. Ako on odbije ANP, ja ne mogu glasati za mandatara koji nije spreman da ispunjava ranije odluke Predsedništva BiH i da ne poštuje odredbe Zakona o odbrani BiH“, istakao je Komšić.

Bošnjački član Predsedništva BiH Šefik Džaferović izjavio je da se 20. avgusta, kada su zakazane dve sednice Predsedništva BiH, očekuje postizanje kompromisa o sadržaju i ANP-a za saradnju s NATO-om, ali i o mandataru za Savet ministara BiH.

„I jedno i drugo su zakonska obaveza i zadiru u domen vladavine prava. Stoga je obaveza svih da se ponašaju u skladu s tim. Sve ovo se mora poštovati u celosti. Nije moguć parcijalan pristup u rešavanju navedenih pitanja“, naglašava Džaferović.

Prvo je zakazana redovna sednica Predsedništva BiH, na kojoj bi se trebao razmatrati ANP, a isti dan bi trebalo da se održi i vanredna sednica na zahtev srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika o mandataru za sastav Saveta ministara BiH.

Lider SDA Bakir Izetbegović izjavio je danas da je „redukovani ANP, koji je prihvatljiv za NATO štab u Briselu jedina realna opcija, jer svim stranama pruža mogućnost da postignu većinu ciljeva koje su istakli u vezi sa NATO integracijskim procesom“.

„Nama je bitno napraviti korak koji je u skladu sa Ustavom, zakonom i ranije donetim odlukama institucija BiH, ne odustati od ANP-a. Srpskoj strani je bitno uskladiti kretanje BiH, i intenzitet saradnje sa NATO, sa Srbijom“, naglasio je Izetbegović.

Prema njegovim rečima, to dvoje je moguće uskladiti samo kroz modifikovani, odnosno redukovani ANP.

„Bitno je napomenuti da Srbija trenutno ima intenzivniju saradnju sa NATO od BiH“, ocenio je Izetbegović.

On je naveo da medijatori iz medjunarodne zajednice trenutno rade na približavanju stavova medju stranama u BiH.

Dodik je juče izjavio da nema ulaska BiH u NATO, ističući da ANP neće biti usvojen i upućen u Brisel, jer se RS protivi ulasku BiH u taj vojni savez i ne želi nivo saradnje koji bi bio veći od onog koji trenutno ima Srbija.

(Beta)

1 komentar
  1. Anonimni

    POMOZI BOŽE SRBIJI! ###### RASCEPILA SE REPUBLIKA SRPSKA #### NEOČEKIVANO! ######### fuj DODIK !# ## DODIK je „POPUSTIO“ SEBI,jer VRLO VEROVATNO „BI GA LIKVIDIRALI“ BRITANCI ## . ##### URADIO JE JER SE UPLAŠIO ######## DODIK je „de facto“ RAZDELIO Republiku Srpsku —— >>> ISTOČNO od Brčkog i ZAPADNO od Brčkog , …# RASCEP, PODELA BIH # OSEČALO SE „odavno “ , DA JE BIH PODELJENA , pa Banja Luka očigledno je „ZAPADNO“ ORIJENTISANA # ## AUSTRO -UGARSKA TJ: I N Č K O je POSTIGLA CILJ =slomila JEDINSTVO REPUBLIKE SRPSKE # ZAČUTAO je DODIK ! ZAČUTALA REPUBLIKA SRPSKA , NEMA VESTI O DODIKU ## Daleko je „otišao“ , NEMA POVRATKA ,OČEKUJEM „novog vođu ZA „Republiku Srpsku“ -sa SEDIŠTEM – na PALAMA, ZA Srbe iz HERCEGOVINE i iz Bosne istočno od SARAJEVA bliže DRINI(između Užica i Sarajeva ) ### #### Pomozi Bože Srbima , ma gde bili! ##### NEMA VESTI O DODIKU ##### , DODIK PRIPADA Republici Srpskoj ZAPADNO od Brčkog ###### , DODIK je „POPUSTIO“ SEBI #### ,jer VRLO VEROVATNO „BI GA LIKVIDIRALI“ BRITANCI , #### NEMA VESTI O DODIKU ! ######### DODIK je SAM izjavio :“ ONAJ KO PRISTUPI NATO JE IZDAJNIK“, „Pomozi Bože SRBIJI! Pomozi Bože Srbima , ma gde bili! Samo Srpska Pravoslavna Crkva POVEZUJE SRBE! SRBI „preko Drine “ SU „dugo živeli u Austro-Ugarskoj“, POLITIČKO JEDINSTVO SRPSKOG NARODA MOŽE USPOSTAVITI , samo Srpska Pravoslavna Crkva , „jedinstvo razlika“ , a TO JE UNIJA ILI KONFEDERACIJA SRPSKOG ŽIVLJA IZ SRBIJE uključujući Kosovo I Metohiju , SA BIH ( može MOŽDA i CG ) !

Napišite komentar