U trendu

Komšić: Dugo vremena imamo niz otvorenih pitanja sa Srbijom

Predsedavajući Predsednišva BiH Željko Komšić izjavio je da postoji niz otvorenih pitanja u odnosima izmedju BiH i Srbije, koja traju jako dugo vremena.
„Postoji celi set pitanja koji se dugo vuče o odnosima BiH i nekadašnje SR Jugoslavije, kada su je činile Crna Gora i Srbija, a danas Republike Srbije, a tiču se dobro poznatih tema“, kazao je Komšić za sarajevski portal Klix, uoči posete članova Predsedništva BiH Beogradu.
Prema njegovim rečima, jedno od bitnijih pitanja je granica, kao i iskorištavanje hidropotencijala reke Drine.

On je kazao da nerešena pitanja granice postoje i sa Hrvatskom, te da je pitanje razgraničenja rešeno sa Crnom Gorom.

Komšić je naveo da je sada u fokusu migrantska kriza i da se o zajedničkoj kontroli granica razgovaralo i na sastanku na Jahorini, kojem je prisustvovala i premijerka Srbije Ana Brnabić.

„Nas u BiH takodje jako zanima dokle su došli pregovori Srbije i Kosova i ima li nekog napretka, jer je to pitanje važno za cijeli region. Što su ti odnosi stabilniji i mirniji, to je nama svima bolje“, naglasio je predsedavajući Predsedništva BiH.

Komentarišući odluku vlasti Kosova da uvedu stopostotne takse na robu iz Srbije i BiH, Komšić je ocenio da postoji saglasnost BiH i Kosova da bi ova odluka tebalo da se povuče.

„Koliko vidim po izjavama kosovskih zvaničnika, to se ne dešava i posebno sad u predizbornoj kampanji niko na Kosovu tu mogućnost ne najavljuje“, dodao je on.

U Beogradu bi 8. oktobra trebalo da se sastanu predsednik Srbije Aleksandar Vučić, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan i članovi Predsedništva BiH.

Komšić je najavio da bi tada u Sremskoj Rači trebalo da bude položen i kamen temeljac za autoput Beograd-Sarajevo.

Govoreći o odnosima sa srpskim članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom pred posetu Beogradu, on je ocenio da će se Dodik „možda osećati kao na domaćem terenu, što je po meni besmisleno“.

„Što to se mene tiče, nema potrebe da se pred nekim trećim stranama raspravljam sa Dodikom o bilo čemu. Mi se možemo raspravljati ovde u BiH, privatno, u Predsedništvu, putem medija ili kako god hoće, ali bi bilo nepristojno praviti ‘scene’ na terenu druge države“, naglasio je Komšić.

Upitan da prokomentariše pitanje formiranja vlasti u BiH, on je istakao da samo treba poštovati zakone.

„Ja sam već rekao, Dodik bi se morao odlučiti šta hoće, hoće li Dejton ili neće, jer strane sudije su izvorna dejtonska kategorija. Znači li to da on odustaje od Dejtona“, ocenio je Komšić.

Prema njegovim rečima, u tom slučaju se otvara mogućnost svakakvih aranžmana i prekomponovanja BiH na neki drugi način u odnosu na dejtonsko redjenje.

„Ili se čvrsto drži onoga što on zove ‘izvorni Dejton’, a ja bih da ga podsetim da u izvornom Dejtonu stoji upravo to da su strane sudije deo našeg pravosudnog sistema“, kazao je Komšić.

Dodik je nedavno najavio da bi formiranje novog Saveta ministara BiH mogao usloviti izbacivanjem stranih sudija iz Ustavnog suda BiH.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.