U trendu

Komšić i Džaferović narušavaju ugled Predsedništva BiH

BANJALUKA – Skandali bošnjačkog i hrvatskog člana Predsedništva BiH, Šefika Džaferovića i Željka Komšića, ne samo da narušavaju ugled te institucije nego i podriva njen autoritet u međunarodnim krugovima, saglasni su sagovornici banjalučkog Glasa Srpske.

Poslednji skandal je indiskrecija Komšića, koji je obelodanio razgovor iza zatvorenih vrata članova Predsedništva sa slovenačkim predsedikom Borutom Pahorom tokom njegove posete Sarajevu u martu.

Komšić je, naime, izjavio da je tom prilikom Pahor upitao trojicu članova Predsedništva da li je miran razlaz u BiH moguć, što je izazvalo veliku buru ne samo u toj državi, već i regionu i šire.

Pritom je saopštio da su Džaferović i on na to odgovorili da miran razlaz u BiH nije moguć, a da je srpski član Predsedništva Milorad Dodik odgovorio suprotno.

Profesor Fakulteta političkih nauka Miloš Šolaja kaže za Glas Srpske da se diplomatija u BiH danas vodi „na hodnicima“.

„I zamislite kada bi se svaki takav razgovor iznosio u javnost. Stvorili su opasnost da će državni zvaničnici drugih zemalja izbegavati da razgovaraju o bilo čemu sa članovima Predsedništva, a to nije dobro“, naveo je Šolaja.

On naglašava da su i Komšić i Džaferović samo službenici SDA, koji, kako kaže, ne mare mnogo za pravla ponašanja.

Savetnik srpskog člana Predsedništva BiH za spoljnu politiku Ana Trišić Babić kaže da neozbiljno ponašanje Džaferovića i Komšića ne doprinosi jačanju BiH u koju se oni toliko kunu, već upravo suprotno.

„Otkrivanje detalja sastanka, uz navođenje imena je neprofesionalno, ali u krajnjoj meri i nekulturno. Pre toga su izazvali diplomatski skandal kad se nisu pojavili na sastanku sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovim, koji je jedan od najcenjenijih državnika u svetu“, navela je Babićeva.

Pita da li će posle toga iko želeti da dođe u posetu BiH da razgovara o bilo čemu značajnom, kad se nikad ne zna hoće li se oni pojaviti na sastanku, a i, ako dođu, hoće li otkriti detalje onoga o čemu se razgovaralo.

Politikolog Siniša Simikić za Glas Srpske kaže da neopravdano izbegavanje sednica na kojima se donosi tako važan dokument kao što je budžet predstavlja izuzetno neozbiljno ponašanje nedostojno tako visoke funkcije.

„Kako da BiH bude funkcionalna država, za šta se navodno zalažu, kada svako pitanje važi od samovolje i trenutnog raspoloženja dvojice ljudi“, ističe Simikić povodom otkazivanja sednica Predsedništva zbog nemogućnosti dolaska Džaferovića ili Komšića.

Sekretar Predsedništva BiH Zoran Đerić kaže da on nije obavešten šta je razlog otkazivanja sednice tog tela.

„Jedino što sada znamo je da neće biti održana ni redovna sednica koja je bila planirana i nisam obavešten kada bi moglo do nje doći“, rekao je Đerić.

Kako Glas Srpske saznaje iz Predsedništva BiH, Komšić je napravio još jedan nediplomatski potez.

Iako je, kažu, objavljeno da je razgovarao sa ambasadorkom Slovenije u BiH, Komšić je na taj sastanak poslao svog savetnika.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.