Komšić:Moramo sačuvati veru u ideju Republike BiH

SARAJEVO – Predsedavajući Predsedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, Željko Komšić, koji je u to državno telo izabran glasovima Bošnjaka, izjavio je danas u Bosanskoj Krupi da se mora sačuvati vera u ideju “Republike BiH”.

Komšić, kome je uručeno priznanje počasnog građanina Bosanske Krupe, podsetio je da je o tome govorio I u predizbornoj kampanji.

“Sada ću ponoviti isto ono što sam rekao i tada. Dan kada prestanemo da verujemo u ideju Republike Bosne i Hercegovine je dan u kojem ćemo izgubiti i ovakvu Bosnu Hercegovinu. Ne dajte da nam ubiju ideju republike, demokratiju koju smo gajili među sobom i kada nije bilo političkih stranaka”, rekao je Komšić, preneo je sarajevski portal Klix.

Ideja Republike, kazao je, nije ničije privatno, niti stranačko vlasništvo, nego „prvomartovsko nasleđe vizije građanske države Bosne i Hercegovine“.

“Ona ne pripada jednom narodu, naciji ili veri, nego svim građanima Bosne i Hercegovine koji ovu zemlju osećaju svojom, kao i onima koji više nisu među nama“, kazao je Komšić.

Dodao je da se za tu ideju vredi zalagati na svaki mogući način, a najbolje – čuvajući mir.

„Mir je, zapravo, naše jedino oružje. Oružje pred kojim će oni koji nastoje da naruše suverenitet države Bosne i Hercegovine, izmišljajući nekakve druge suverenitete, kad-tad pokleknuti. Nama se ne žuri toliko koliko se njima žurilo da rasture državu Bosnu i Hercegovinu. Što bi narod rekao: strpljen-spasen“, naveo je.

BiH predstoji borba mirnim političkim sredstvima da bi bila unapređena kroz potrebne reforme i da je učinimo modernom državom za sve njene građane, uključivanjem u veće bezbednosne, političke i ekonomske sisteme“, zaključio je Komšić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.