U trendu

Komšije zatežu odnose: Mahnič traži proveru spremnosti slovenačke vojske

Uprkos zahtevu slovenačkog premijera Mira Ceara, predsednik Odbora za odbranu Žan Mahnič odbio je da otkaže sednicu tog parlamentarnog tela na temu spremnosti slovenačke vojske na krizu zbog moguće primene arbitražne presude o graničnom sporu sa Hrvatskom u Piranskom zalivu.

Mahnič je, naime, na konferenciji za novinare rekao da iz kabineta Cerara cure informacije i da je čuo da hrvatska vlada šalje dva broda – jedan kod Umaga i jedan u okolinu Pule.

Na tim brodovima su navodno, kako tvrdi Mahnič, pripadnici specijalnih jedinica Hrvatske vojske, a ne obalska straža.

Njihov cilj je, tvrdi, sprečiti arbitražu odluku o granici u Piranskom zalivu.

Dodao je da je Hrvatska spremna da brani svoju zemlju, ali da Slovenija ne zna kako će to da napravi.

“ Ne daj Bože da dođe do konflikata, koje možemo očekivati s hrvatske strane“, rekao je Mahnič koji je Cerara optužio da ne radi ništa po ovom pitanju.

„Hrvatska je spremna da koristi sve snage da spreči implementaciju arbitraže“, kaže Mahnič i traži proveru vojske, preneo je hrvtski portal 24sata.

U slovenačkoj javnosti, naime, u utorak se pojavila informacija da je Mahnič za 14. septembar sazvao sednicu na kojoj treba da se raspravlja o spremnosti slovenačke vojske za slučaj zaoštravanja spora s Hrvatskom oko arbitražne presude o granici. Reč je o proveri slovenačke vojske za slučaj eventualnog rata s Hrvatskom. Mahnič je, inače, zastupnik Slovenačke demokratske stranke (SDS) bivšeg premijera i opozicionog čelnika Janeza Janše.

Sazivanje takve sednice nije se svidelo premijeru Ceraru koji je odmah zatražio da se sednica otkaže, jer, kako je rekao, ona šalje pogrešne signale.

Cerar smatra da je predložena tema potpuno neprimerena jer se Slovenija zauzima za politiku nenasilja.

“ Slovenija je odlučna u tome da se provede odluka arbitražnog suda, ali to treba osigurati političkim sredstvima, na osnovu vladavine prava i članstva u evroatlantskim organizacijama“, poručio je Cerar.

Mahnič je, međutim, odbio da otkaže sednicu i ona će sutra sigurno biti održana.

Mahnič je kazao da ga čudi Cerarov poziv zato što je u jeku migracijske krize u zakon o odbrani, baš na insistiranje Cerara, unesena odredba da u kriznim situacijama policiji može pomagati i vojska.

„Zato je rasprava o spremnosti vojske na krizu uz moguću primenu arbitražne presude sasvim legitimna“, rekao je Mahnič novinarima.

Slovenački mediji su javili da će sednicu bojkotirati više stranaka, a to je već i potvrdila Stranka modernog centra koju vodi upravo premijer Cerar.

I predsednik Borut Pahor smatra da nije za nasilje, da arbitražnu presudu treba primeniti na miran način, te da on ne može da utiče na otkazivanje parlamentarne sednice.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.